Hlavní téma
 

Nasazení průmyslových CCTV systémů v reálných aplikacích

Průmyslová síťová zařízení jsou již běžná v aplikacích po celém světě a mnoho systémových integrátorů a aplikačních inženýrů se dobře orientuje v různých typech zařízení potřebných pro vybudování a úspěšné provozování průmyslového provozu. Často přehlíženou ale stejně důležitou součástí průmyslových provozů jsou CCTV zabezpečovací systémy.

Přestože se instalace skutečně průmyslového kamerového systému může zdát jako komplikované a nákladné řešení, při jejím včasném plánování může být její cena udržena i v mezích přísných rozpočtových omezení a výsledný přínos zdaleka převažuje nejen náklady ale i následné možné problémy.

V tomto článku si ukážeme na skutečné případové studii, proč mají kvalitní průmyslové kamerové systémy zásadní význam pro kritické aplikace pracující v drsném prostředí, a nastíníme si řešení, které by mělo být použito pro úspěšnou instalaci a provoz.

Případová studie 1: Dohledový systém dálkového plynovodu

V polovině roku 2012 hledala jedna přední ropná a plynárenská společnost CCTV řešení, které může pracovat ve vzdálených a klimaticky velmi krutých oblastech Ruska. Cílem je sledovat kritickou tranzitní soustavu plynovodů a provozní stanice.

Moxa CCTV řešení použitá v tomto projektu:

VPort P26: Průmyslová pevná dome kamera
VPort 36-1MP-IVA-T: Průmyslová pevná box kamera
SoftNVR-IA: Průmyslový NVR software

Výzvy

Instalace kamerového systému v drsném prostředí dálného Ruska přináší řadu problémů:

  • Prostředí s velkým kolísáním teplot

Náročné povětrnostní podmínky v Rusku představují obrovskou výzvu pro tradiční CCTV systémy, které jsou obvykle určeny k provozu v teplotách -10 až 50°C (nebo v o něco širším rozsahu -30 až 60°C dosaženém pomocí ventilátorů a vyhřívání). Vzhledem k tomu, že ruské zimy jsou vyhlášeny velmi nízkými teplotami běžně pod -30°C, tradiční CCTV řešení jsou naprosto nevhodné pro tento typ aplikací.

  • Vysoké náklady na údržbu

Vzhledem k tomu, že plynovod prochází rozsáhlým územím, je velmi nákladné posílat pracovníky údržby do terénu, aby opravili vadné zařízení. Může to vést i k přerušení provozu.

Případová studie 2: Komplexní video dohled nad průmyslovým komplexem

V oblasti zálivu Saudskoarabského království probíhá výstavba komplexu pro podporu rozvoje místního průmyslu. Komplex je určen pro koordinaci kritických průmyslových odvětví, jako jsou důlní činnosti a chemické provozy. Aby byla zajištěna co nejvyšší úroveň bezpečnosti, hledali vývojáři nákladově efektivní kamerový systém s garantovaným výkonem a spolehlivosti.

Moxa CCTV řešení použitá v tomto projektu:

VPort 36-1MP-T: Průmyslová pevná box kamera

Výzvy

  • Prostředí s velkými teplotními změnami

Blízký východ patří mezi nejteplejší oblasti světa, kde v letním období teploty často překračují 50°C. To je velká výzva pro tradiční kamerové systémy, které jsou obvykle schopny zaručit spolehlivý provoz do 50°C (nebo u některých výrobců do 60°C s pomocí ventilátorů).

  • Prašné a větrné prostředí

Na blízkém východě je velké množství pouští a proto bývá zejména v méně obydlených oblastech vzduch často plný prachu. Při písečné bouři pak s velkou pravděpodobností dojde ke zničení všech venkovních zařízení vybavených ventilátory.

Jaké řeší průmyslové CCTV systémy Moxa uvedené výzvy?

Jako přední dodavatel průmyslových CCTV řešení nabízí Moxa kvalitu a funkčnost potřebnou pro splnění výzev kladených na kamerová řešení instalovaná v náročných prostředích.

  • Široký rozsah provozních teplot bez ventilátorů a vyhřívání

Venkovní CCTV kamery s krytím IP66 by měly být podrobovány také testům při vysokých teplotách, protože teplota uvnitř kamery může být běžně vyšší o 15 až 20°C než je teplota v okolí krytu kamery. K tomu je potřeba brát v úvahu, že základní požadavek na provozní teplotu bývá ve většině oblastí světa minimálně 60°C, zvláště pokud má být kamera provozována i v letním období. Mimo spolehlivé práce při vysokých teplotách je u kamer důležitá i možnost studeného startu při extrémně nízkých teplotách.

Na rozdíl od tradičních CCTV řešení jsou průmyslové CCTV zařízení Moxa určené pro náročné průmyslové aplikace. Protože okolní teplota v průmyslovém prostředí dosahuje běžně daleko za hranice lidské komfortní zóny, jsou CCTV řešení Moxa navrženy tak, aby spolehlivě pracovaly při teplotách v rozmezí -40 až 75°C což je dostatečný rozsah pro drtivou většinu náročných průmyslových prostředí.

Důležitou podmínkou při návrhu CCTV kamer Moxa je vyloučení nutnosti chlazení ventilátory v prostředích s vysokou teplotou. To je velmi důležité pro průmyslová prostředí, protože ta jsou obvykle prašná a ventilátory představují častý bod selhání systému. Z tohoto důvodu jsou systémy spoléhající na chlazení ventilátory v prašném prostředí velmi poruchové.

  • Průmyslové MTBF

Většina CCTV kamer na trhu je dodávána jen s 1 až 3-letou zárukou, která někdy ani nezahrnuje pohyblivé části. Vzhledem k standardně vysoké MTBF kamer Moxa můžeme bez problémů nabízet záruku 5 let na pevné kamery a 3 roky na PTZ kamery. To je nejdelší garance poskytovaná v průmyslových aplikacích. Tato skutečnost sama o sobě umožňuje zákazníkům snížit celkové náklady na vlastnictví kamerových systémů při zohlednění celého životního cyklu systému.

  • 5-letá záruka na IP kamery

Na rozdíl od běžných CCTV řešení mají kamery Moxa hodnotu MTBF vyšší než 500.000 hodin (přesná délka se u jednotlivých modelů liší), což znamená větší spolehlivost pro koncového uživatele. Ve většině průmyslových aplikací jsou kamery instalovány v rozlehlých oblastech a odlehlých lokalitách, kde je nepraktické posílat často pracovníky do terénu z důvodu údržby zařízení. Proto je v průmyslových projektech dvojnásobně důležité používat kamery s vysokou hodnotou MTBF.

Podívejte se, jak mohou být průmyslová CCTV řešení Moxa užitečná ve vašem projektu

Produktové portfolio Moxa zahrnuje IP kamery, videoenkodéry, distribuované NVR a aplikační software což jsou v podstatě všechny prvky potřebné pro stavbu průmyslového kamerového systému. Navštivte prosím naše stránky http://www.moxa.com/product/ip_surveillance.htm nebo si stáhněte nejnovější brožuru o průmyslových IP monitorovacích systémech jako úvod do celé řady našich řešení pro IP video monitorování.

Zpět na zpravodaj