Hlavní téma
 

Optimalizovaná průmyslová ethernetová řešení pro propojování automatizačních systémů

Sjednocování podsystémů je základem moderní revoluce v průmyslové automatizaci. Podstatovu je připojení řady automatizačních podsystémů k jedné průmyslové ethernetové infrastruktuře místo několika oddělených průmyslových sběrnic. Komplexní řešení Moxa pro průmyslový Ethernet je klíčovým stavebním kamenem pro propojování podsystémů v průmyslu a zajišťuje jejich bezproblémovou konektivitu a spolupráci. Místo dělení pozornosti mezi více systémů se mohou provozovatelé průmyslové automatizace zaměřit na jedno univerzální komunikační rozhraní. Taková konvergence umožňuje různorodým podsystémům sdílet data a optimálně využívat svůj výkon.

Podívejme se na dvě případové studie, detailněji demonstrující jak řešení Moxa plní požadavky na šířku pásma, bezpečnost a správu, což přináší schopnost plně využívat možnosti a provozní výhody propojování podsystémů v průmyslové automatizaci.

První případová studie: Jednotný SCADA a dohledový zabezpečovací systém

Při přepravě ropy a plynu jsou dálková potrubí monitorována prostřednictvím dvou systémů: real-time I/O systémy typicky řízené prostřednictvím SCADA aplikací a kamerové systémy typicky spravované prostřednictvím odděleného systému CCTV. Při řízení provozu lukrativního potrubního vedení není prostor pro chyby a počítá se každá sekunda při reakci na kritické události, jako jsou alarmy od I/O signálů ve SCADA systému. Integrace SCADA a video systémů umožňuje operátorům snadné propojení SCADA události s příslušným videozáznamem a výrazně zvýší jejich informovanost o aktuální situaci na odlehlém úseku potrubí.

Výzvy

Síť integrující SCADA a video systémy musí být dostatečně robustní, aby obsloužila dálkový ropovod v různorodých a náročných venkovních podmínkách. Samotná integrace systému musí být natolik jednoduchá, aby nevytvářela víc problémů, než sama řeší. Oba systémy musí být integrované do takové míry, že je provozovatelé mohou používat společně bez toho aby si to uvědomovali a okamžitě reagovat na SCADA události bez plýtvání časem pro hledání příslušného videozáznamu.

Řešení

Moxa řešení vynikají v potrubních aplikacích při integraci SCADA a dohledových systémů propojených robustní ethernetovou infrastrukturou. Hardwarová řešení Moxa jsou robustní a reálně testovaná v terénu i v nejnáročnějších podmínkách. Moxa OPC řešení a softwarové nástroje pro vizuální dohled usnadňují integraci video dohledu do SCADA systémů. S Moxa technologiemi mohou mít SCADA/HMI rozhraní okamžité zobrazení okna s videem při výskytu alarmu ve SCADA systému.

Výhody propojeného systému

V integrovaném SCADA a dohledovém systému mohou operátoři současně sledovat stav aplikace ve SCADA rozhraní a sledovat video z aplikace v reálném čase s přístupem k záznamům ze situace před události. Gigabitová řešení Moxa a technologie pro optimalizaci šířky pásma při přenosu videa dovolují vyhradit prioritní pásmo pro kritické I/O nebo videopřenosy tak, že se oba systémy navzájem neovlivňují, což je důležité. Propojení dohledových a SCADA systémů je důležité, protože dálkový monitoring ropovodů je díky němu mnohem efektivnější, produktivnější a bezpečnější.

Druhá případová studie: Propojování PLC sítí

Výzvy

Mnoho distribuovaných automatizačních systémů používá síťové protokoly, které byly vyvinuty pro použití se specifickými PLC řídicími systémy. Pro vytvoření efektivnějšího řízení a monitoringu musí automatizační systémy propojit různé typy PLC sběrnic do jedné centralizované platformy pro společné řízení. Hlavní dodavatelé PLC urychlili přechod svých řídicích systémů na síť Ethernet přijetím protokolů PROFINET and EtherNet/IP. Organizace PI vyvinula PROFINET jako Ethernet kompatibilní variaci sběrnice Profibus a EtherNet/IP je ethernetový protokol vyvinutý organizací ODVA.

Řešení

Průmyslové ethernetové přepínače a komunikační brány Moxa jsou vybavenu inteligentními funkcemi pro snadnou konfiguraci, zpracování a bezproblémové propojení průmyslových protokolů EtherNet/IP, PROFINET a Modbus TCP/IP. Projektanti systémů mohou jednoduše zařadit tyto přepínače kompatibilní s protokoly a komunikační brány do SCADA systémů Rockwell RSLogix nebo Siemens Step7 a jejich PLC/HMI zařízení pak mohou přímo detekovat a spravovat síťové prvky.

Výhody propojeného systému

Díky integrovanému systému se mohou automatizační technici soustředit jen na jedno SCADA rozhraní. Z tohoto jediného uživatelského rozhraní je možné přímo ovládat a monitorovat jak automatizační, tak i síťová zařízení, provádět analýzu dat a rozhodovat o co nejoptimálnějším provozu systému. Díky podpoře protokolů EtherNet/IP a ProfiNet ze strany Moxy a ethernetovým přepínačům a komunikačním branám s podporou těchto protokolů mají systémoví integrátoři široký výběr zařízení, které mohou použít a nemusí se detailně starat o problematiku propojování různých sítí.

Jak Moxa přispívá ke sjednocování automatizačních systémů

Řešení Moxa pro průmyslové sítě zahrnuje jedinečné technologie a funkce, které zjednodušují konvergenci sítí a jejich provozovatelé se tak mohou soustředit na lepší využití výhod těsněji provázaných automatizačních systémů místo starostí se systémovou integrací.

Ve výše uvedených případových studiích jsme si popsali jak snadněji propojit systémy používající průmyslové protokoly a video dohled včetně inteligentního řízení využití šířky pásma do jednotné komunikační sítě založené na prvcích Moxa. To je ale jen začátek toho co Moxa může nabídnout. Moxa zařízení pro průmyslový Ethernet jsou vybavena redundancí, jsou výkonná, bezpečná a jednoduše použitelná čímž přispívají k trendu propojování technologických subsystémů. Mezi charakteristické vlastnosti zařízení patří:

Vysoký výkon: Vysoká hustota portů 10GbE/Full GbE pro rozšíření aplikací do budoucna
Dostupnost: Milisekundová obnova provozu pro trvalý provoz
Bezpečnost: Spolehlivé zabezpečení přístupu přes fyzické i virtuální sítě
Správa: Snadné použití od konfigurace po diagnostiku a údržbu
Propojitelnost: Podpora průmyslových sběrnicových technologií pro propojení automatizačních sítí
Spolehlivost: Ověřená spolehlivost pro produktivitu a ziskovost aplikací

Pro více informací a další případové studie prosím klikněte zde.
Zpět na zpravodaj