Hlavní téma
 

Ethernetové extendery – jednoduchá alternativa optických linek

Komunikace mezi dvěma body na vzdálenost větší než 100m vede kvůli omezení metalického Ethernetu obvykle k použití optických kabelů. Nicméně, použití nové optické infrastruktury má nepříznivý dopad na poměr nákladů a přínosů. Na realizaci je také potřeba mnohem více času než při využití stávající měděné kabeláže. Podle zdrojů z amerického ministerstva dopravy vycházela v roce 2009 cena 1,6km single-modového kabelu s 96 vlákny na 11 880 USD.

Nově Moxa nabízí cenově efektivní řešení těchto požadavků, DSL ethernetový extender. Ten umožňuje na velké vzdálenosti přenášet vysokorychlostní datovou komunikaci po stávajících telefonních metalických kabelech. Je výhodný pro propojení geograficky vzdálených segmentů LAN sítí za velmi přijatelnou cenu.

Typické levné DSL ethernetové extendery slibují "plug-and-play" instalaci. Nicméně systémoví integrátoři se stále setkávají s omezeními při návrhu systému a jeho následné správě a údržbě. Ethernetové DSL extendery Moxa se vzdálenou správou nabízí špičkové funkce pro efektivní zkrácení doby instalace, zjednodušení údržby a více možností správy.

Nulová konfigurace pro snadnou instalaci

Při práci v páru musí být u běžných ethernetových extenderů jedno zařízení typu CO (Central Office) druhé zařízení typu CPE (Customer Premise Equipment) viz. obrázek 1. Se stejnou dvojicí zařízení na obou koncích spoje (CO a CO nebo CPE a CPE), nebude možné navázat ethernetovou komunikaci. Mnoho levných průmyslových ethernetových DSL extenderů slibuje "plug-and-play" instalaci, přesto je ale nutné manuálně nastavit prostřednictvím webového prohlížeče nebo DIP přepínačů, jestli má zařízení pracovat jako CO nebo CPE.


Ethernetové DSL extendery Moxa se vzdálenou správou nabízí funkci pro automatické dohodnutí zařízení na funkci CO/CPE viz. obrázek 2. Díky tomu nevyžadují žádnou konfiguraci během instalace. Pokud je DIP přepínač na obou propojených zařízeních nastaven do pozice CO (výchozí nastavení), bude automaticky spuštěna funkce pro dohodnutí CO/CPE funkce a jedno zařízení se nastaví jako CO a druhé jako CPE. Tato funkce eliminuje možnost lidské chyby při konfiguraci a snižuje dobu potřebnou pro instalaci.

Virtuální čelní panel a NMS monitoring pro snadnou správu

Konfigurační rozhraní ethernetových DSL extenderů je vzdáleně přístupno přes webový prohlížeč. Virtuální čelní panel zařízení ve webovém prohlížeči (viz. obrázek 3) poskytuje přehledné informace o stavu zařízení. Podpora protokolu SNMP umožňuje správu DSL extenderu integrovat do softwaru MXview pro centrální správu celé sítě.

Link-quality LED pro usnadnění řešení problémů

Přenos dat u ethernetových extenderů může ovlivnit mnoho faktorů, mezi které patří ruční nastavení přenosové rychlosti, vzdálenost a parametry prostředí. DSL extendery Moxa se vzdálenou správou zobrazují kvalitu DSL spojení (rychlost/SNR) na čelním panelu (viz. obrázek 4) instalační technik tak může snadno zjistit příčinu problémů se spojením. Špatná kvalita spojení může ukazovat na potřebu ručního snížení přenosové rychlosti nebo zjištění příčiny rušení. Navíc, inverzní vztah mezi přenosovou vzdáleností a rychlosti přenosu dat znamená, že při prodloužení linky je potřeba zmenšit přenosovou rychlost.



Link fault pass-through (LFP) pro rychlou obnovu provozu sítě

DSL extendér Moxa je vybaven funkcí LFP (link fault pass-through) pro prevenci ztráty dat odpojením linky na všech segmentech spoje při přerušení některé z linek. "STATE" LED (viz obrázek 5) signalizuje místo přerušení, což umožňuje provozovateli sítě okamžitě určit polohu poruchy a provést opravu vedoucí k obnovení provozu spoje. Funkce LFP je rovněž užitečná, pokud je DSL spoj součástí Turbo Ring/Turbo Chain redundantní sítě, protože mohou ethernetové přepínače správně detekovat přerušenou linku a do 20 milisekund obnovit provoz sítě přes záložní linku.

Nízké instalační náklady a celkové náklady na vlastnictví

Široký provozní teplotní rozsah DSL extenderu (-40 až 75 ° C) je navržen speciálně pro průmyslové aplikace, jako jsou ITS (inteligentní dopravní systémy), řízení a monitorování systémů na silnicích a železnicích nebo pro průmyslovou automatizaci. V aplikacích s požadavky na dálkové přenosy dat je možné pomocí ethernetových extenderů výrazně snížit náklady na zprovoznění a celkové náklady na vlastnictví, jak je znázorněno na obrázku 6.



Za předpokladu, že mezi požadovanými místy již existuje metalické vedení a vzdálenost mezi optickou páteřní linkou a každou křižovatkou je 1,6km, ethenretové DSL extendery Moxa s cenou kolem 1 000 dolarů mohou v této ITS aplikaci ušetřit celkem 29 640 dolarů na celkových nákladech v porovnání s instalací optických spojů.

Ideální řešení DSL extenderu

Ethernetové DSL extendery Moxa se vzdálenou správou nabízí dvě technologie pro spojení mezi dvěma bodu na velkou vzdálenost přes hlasový telekomunikační kabel – SDHSL a VDSL2 podle požadavků aplikace na vzdálenost a šířku pásma. Model IEX 402 SHDSL dosahuje přenosové rychlosti až 15,3Mbps na vzdálenost až 8km, zatímco model IEX 402 VDSL2 je schopen dosáhnout rychlosti 100Mbps (obousměrně) do 250m., čímž splňuje náročné požadavky na šířku pásma, které jsou například u přenosu HD videa. Maximální vzdálenost u modelu IEX 402 VDSL2 je až 3km. Oba modely podporují nulovou konfiguraci pro snadnou instalaci, virtuální přístrojový panel ve webovém rozhraní a NMS monitoring pro vzdálenou správu, „link-quality“ LED pro usnadnění řešení problémů a funkci link fault pass-through (LFP) pro rychlé zotavení sítě v redundantních topologiích.



Pro více informací o tom, jak může řada Moxa IEX-402-SHDSL při nízkých nákladech prodloužit vaše ethernetové linky prosím navštivte následující webové stránky: http://www.moxa.com/product/IEX-402-SHDSL_Series.htm.

Zpět na zpravodaj