Hlavní téma
 

Protokol Modbus TCP umožňuje snadnou správu inteligentních zařízení s různými protokoly

Pro optimalizaci efektivity výroby a provozních nákladů se používá správa inteligentních zařízení přes průmyslové sítě. Ve světě průmyslové automatizace jsou k dispozici různé protokoly, mezi kterými je nejpopulárnější Modbus TCP díky své otevřenosti a snadné použitelnosti. Díky protokolu Modbus TCP mohou správci systémů rychle přizpůsobit své programy (např., HMI, SCADA) a na dálku ovládat a monitorovat inteligentní zařízení jako jsou I/O, pohony nebo měřicí přístroje.

Z různých důvodů, mezi které patří například provozní podmínky, náklady nebo funkcionalita používají uživatelé řídicí systémy (např. PLC, DCS) pro ovládání různých inteligentních zařízení v terénu a předávání nezbytných informací do řídicího centra pro správu a monitorování. Proto se stává povinností integrace všech inteligentních zařízení, řídicích systémů a monitorovacího softwaru do společné správy.

Integrace inteligentních zařízení, řídicích systémů a monitorovacího systému do jednoho snadno spravovatelného rozhraní může být velmi složitá ale taky velmi jednoduchá. Použití různých monitorovacích nástrojů pro čtení dat a monitorování stavu každého zařízení by jen dál komplikovalo již tak složitý systém. V tomto článku si popíšeme jeden užitečný nástroj – Modbus TCP, který je možné použít k integraci více inteligentních zařízení. Díky komunikačním branám pro převod různých průmyslových sběrnic a protokolů jako jsou PROFIBUS nebo Modbus RTU/ASCII mohou být všechny zařízení integrovány do jedné Modbus TCP architektury.

Co to je ideální komunikační brána

Komunikační brány propojují dvě nebo více zařízení s různými protokoly a umožňují jim vzájemně komunikovat. Například může jít o připojení inteligentního zařízení k regulátoru, regulátoru k monitorovacímu softwaru, nebo komunikaci různými protokoly na stejné úrovni. Ideální komunikační brána by měla minimalizovat úsilí uživatelů potřebné k pochopení detailů a nastavení všech protokolů a pomáhat uživatelům soustředit se na návrh vlastního softwaru pro monitorování všech zařízení. Navíc, protože všechny I/O data prochází branou směrem ke správci nebo monitorovacímu programu, měly by být brána schopna identifikovat různé zprávy a poskytovat jejich stav (normální provoz, špatný formát, time-out) uživateli.

Podívejme se, jakými funkcemi jsou vybaveny komunikační brány Moxa a jaké jsou jejich výhody pro uživatele.

Automatická detekce parametrů připojených zařízení usnadňuje konfiguraci

Komunikační brány Moxa jsou vybaveny funkcí AutoScan a automatickou detekcí zpoždění odpovědí od zařízení. Tuto práci tak nemusí dělat uživatel a může se místo toho soustředit na monitorování dat místo řešení detailů každého jednotlivého protokolu. Brána MGate 5101-PBM-PN provádí konverzi mezi protokoly PROFIBUS a Modbus TCP. Její AutoScan funkce umožňuje automatickou detekci připojených PROFIBUS slave zařízení a jejich I/O modulů. Tato funkce eliminuje možnost udělat chybu při ruční konfiguraci a uživatelé nemusí studovat dokumentaci a ručně zadávat každý I/O modul PROFIBUS slave zařízení. Brány Moxa MGate MB3000 slouží k připojení Modbus RTU nebo ASCII zařízení do sítě Modbus TCP a má automatickou detekci zpoždění odpovědi pro každé připojené slave zařízení. Tato funkce umožňuje snadno nastavit pro každé zařízení různé zpoždění odpovědi. Pro případ, že je potřeba zapojit do systému a nakonfigurovat více komunikačních bran, brány Moxa řady MGate podporují import a export konfiguračního souboru a zkrátit tak čas potřebný pro konfiguraci těchto bran.

On-line monitorování pro snadnou údržbu systému

Brána MGate 5101-PBM-MN poskytuje přidanou hodnotu v on-lina webovém nástroji pro monitorování I/O dat, který uživateli zpřístupňuje on-line pohled na zpracovávané zprávy s I/O daty ve webovém prohlížeči. Tyto informace poskytují servisním technikům velmi dobrou představu o tom, na co se zaměřit při diagnostice systému. Brány MGate MB3000 jsou dále vybaveny softwarovou utilitou pro Windows, která přehledně zobrazuje data z procházející komunikace a zobrazuje stav bran v reálném čase. Prostřednictvím tohoto nástroje mohou uživatelé snadno sledovat konvertované zprávy a sledovat příkazy, odpovědi a výjimky pro každou transakci.

Záznam a signalizace události pro rychlé řešení problémů

Reléový výstup brány je určen k signalizaci stavu Ethernetového připojení a stavu napájení. Uživatelé si dále mohou definovat události, které jsou zaznamenány do protokolu. Tento protokol může technikům poskytnout další informace potřebné pro řešení problémů.

Optimalizované řešení pro připojení různých protokolů do sítě Modbus TCP

Moxa brány pro protokol Modbus TCP nabízí mnohem jednodušší a optimalizované síťové řešení pro propojení různých protokolů a samy zajistí nastavení všech detailů komunikace. To umožňuje vývojářům a servisním technikům zaměřit se na správcovskou úroveň systémů (HMI, SCADA) s protokolem Modbus TCP, čímž se sníží náklady a současně se zvýší produktivita.

Související zařízení:

Zpět na zpravodaj