Hlavní téma
 

Co je to průmyslový WLAN klient a k čemu je užitečný?

Slovo „klient“ je snad nejvíce zneužívané slovo v počítačovém oboru. "Klient/host", "klient/server", "klient/base", "klient/vendor": při všech významech ve kterých IT pracovníci používají slovo „klient“ by se mohlo zdát, že je potřeba zasáhnout a udělat pořádek. Bohužel, tento článek není ten případ. Takže co to vlastně „průmyslový WLAN klient“ je a proč by o něj potenciální zákazníci měli mít zájem? Stručně řečeno, WLAN klient je určen pouze pro jednu síťovou funkci: vytvoření a udržování spojení se základovou stanicí (přístupovým bodem). V průmyslových aplikacích roste poptávka po tomto typu zařízení, ale až nyní se nabízí řešení. Dříve se používaly víceúčelová zařízení, která jsou fyzicky příliš velká, mají velký odběr a často jsou i málo odolná, takže jsou snadno náchylná k poškození v podmínkách průmyslových aplikací.

Jaká je funkce WLAN klienta?

Průmyslový WLAN klient je zařízení, které je nakonfigurována pro jeden jediný účel: aby mohlo sloužit k bezdrátovému připojení lokálního například mobilního zařízení k různě rozsáhlým sítím. Ve všech průmyslových oborech, ať už to jsou veřejné prostory například v dopravě, soukromé areály například výrobních provozů, energetika nebo těžba surovin – jsou WLAN klienti stále více používáni pro ukládání a načítání stavů systémů (AS/RS) při automatizaci výroby, pro spojení s automaticky řízenými vozíky (AGV), v bezdrátových informačních a komunikačních systémech, pro spojení vozidel s pozemní sítí (PIS), v zabezpečovacích systémech atd.


Potřeba specializovaného průmyslového WLAN klienta byla řešena obvykle použitím víceúčelového přístupového bodu, což způsobuje síťovým projektantům několik problémů, které musí překonat. Mezi základní patří příliš velké rozměry a nadbytečné obvody v zařízení, které je potřeba napájet. Při hledání alternativy bývají běžní WLAN klienti vyřazení, protože nemají ethernetové nebo sériové rozhraní, nebo nesplňují požadavek na průmyslovou odolnost. Ať už je problém kdekoli, tyto zařízení nejsou vhodná pro komplexní požadavky průmyslových sítí.

Průmysl není jen výroba

Přestože se v mnoha aplikacích nahrazuje kabelové spojení bezdrátovým, je na trhu potřeba kompaktní, na napájení nenáročný, ale funkčně vybavený WLAN klient. Najít takový ale bylo problém. V ideálním případě může takový speciální WLAN klient sloužit pro instalaci do omezených prostor, jako jsou automatizované výrobní linky, nebo dopravní prostředky. Zároveň by měl být vhodný pro AGV vozíky, mobilní AS/RS zařízení, služební nebo veřejné dopravní prostředky. Kryt s elektronikou by v takovém případě měl být dostatečně odolný.

Univerzálně použitelný, spolehlivý a robustní

Dále musí být schopen správný průmyslový WLAN klient odolávat teplotním extrémům běžným v dopravních a skladových aplikacích. Elektronika i další komponenty musí být provozuschopné i v extrémech sahajících od teplot hluboko pod bodem mrazu až po výrazná přehřívání, což se v průmyslovém prostředí často stává. Zařízení musí být kompaktní, ale dostatečně robustní, aby mohlo odolávat opakovaným úderům, nárazům a kolizím přicházejícím od strojů nebo při nárazech vozidel. V ideálním případě to znamená malý kryt vyrobený z pevné a lehké slitiny, která je schopna absorbovat i cílené údery bez prasknutí. Takový bezdrátový klient musí umět spolehlivě připojit další zařízení přes Ethernet i sériový port, přičemž šetří náklady tím, že spotřebovává pouze tolik energie kolik je potřeba pro používané funkce.

Toto jsou jen základní fyzické požadavky. Kromě toho mohou další technologické modifikace udělat z WLAN zařízení nejen vhodné pro průmyslové použití, ale i přímo ideální. Pro AGV vozíky, autobusy a další mobilní aplikace je nutný plynulý roaming. Předávání MAC adres je také klíčovým požadavkem, zjednodušujícím nasazení ve velkých systémech se stovkami či tisíci stanic, protože odstraňuje problémy s adresací.


Moxa řešení: řada AWK-1121/1127

Vyhrazení WLAN klienti Moxa AWK-1121 a AWK-1127 jsou kompaktní WLAN komunikátory, navržené pro bezdrátové připojení buď v průmyslovém kabelovém ethernetu (AWK-1121) nebo i pro připojení sériových zařízení (AWK-1127). Protože velikost těchto klientů byla vyrazně snížena v porovnání s multifunkčními zařízeními, dají se snadno umístit do stísněných prostor jako jsou AS/RS skříně či rozvaděče výrobních linek. Obdobně jsou zařízení AWK-1121/1127vhodná jako nenáročná součást AVG vozíků či součást motorového nebo přepravního prostoru veřejných dopravních prostředků. Protože jsou uzavřeny v kovovém plášti s krytím IP30, mohou být AWK-1121/1127 nasazeny v průmyslovém prostředí bez obav z opotřebení. Implementovaná technologie Moxa Turbo Roaming™ umožňuje mobilním stanicím udržovat spojitou komunikaci se sítí i při pohybu mezi různými přístupovými body. Nakonec díky svým kompaktním rozměrům a zredukované elektronice pomáhá AWK-1121/1127 snižovat spotřebu což je důležité při větším instalovaném počtu, nebo při instalaci do vozidel jako jsou autobusy nebo AGV a napájení z akumulátorů.

Chcete-li zjistit více o nové řadě průmyslových WLAN klientů Moxa AWK-1121/1127, podívejte se na komplexní přehled řady AWK-1121/1127, nebo si přečtěte zprávu o uvedení AWK-1121/1127 na trh.

Zpět na zpravodaj