Hlavní téma
 

Zvýšení hodnoty průmyslových zařízení doplněním ethernetové konektivity

Pro výrobce sériových zařízení neexistuje jiná možnost než přechod na ethernetové rozhraní. Budoucností je práce v síti bez ohledu na to, jestli pracujete v kanceláři nebo ve výrobním provozu. Moderní průmyslové aplikace využívají konektivitu a výkon moderních sítí, čímž se stávají inteligentnější a jednotlivé části systémů automatického řízení jsou i vzájemně propojenější. Ethernetové síťové technologie tvoří v průmyslových systémech páteř komunikace a to jak obrazně, tak i doslova.

Poradenská společnost pro průmyslový vývoj ARC Advisory Group odhaduje, že dodávky průmyslových ethernetových zařízení dosáhnou v roce 2012 počtu 4 milionů kusů. Na tomto rostoucím trhu mají výrobci sériových zařízení v rukou stále cenný trumf: široké portfolio existujících sériových zařízení, z nichž mnohé jsou v průmyslu dobře zavedené, spolehlivé a ověřené v průmyslových podmínkách.

Přesto je pro plné využití této výhody stávajících sériových zařízení ve světě průmyslového ethernetu potřeba rozšířit je o ethernetovou konektivitu. To může být výzvou, která pro výrobce není úplně snadno řešitelná. Ještě důležitější je, aby tato konverze byla cenově efektivní a návratná pro koncové uživatele. A nakonec, skutečně ethernetové zařízení nevznikne jen vybavením sériového zařízení ethernetovým portem, ale je nutné přidat i další funkčnosti vyplývající z ethernetové konektivity.

Doplnění ethernetu do stávajících zařízení: Přístup zaměřený na celkovou získanou hodnotu

Existuje více požadavků na aktualizaci zařízení, než je pouhé přidání ethernetového portu. Nejlevnější řešení by bylo přidat jen ethernetový čip. I když se jedná o nejlevnější možnost, jsou za ní skryty další náklady. Při použití čipu musí výrobce sériových zařízení zvládnout všechny ethernetové technologie. Co se týče hardwaru, musí při tomto řešení výrobce podstatně přepracovat i desku plošného spoje.

Další náklady plynou ze softwarových úprav. Při použití ethernetového čipu musí být vytvořeny nové ovladače zařízení a kompletně přepsán firmware zařízení pro komunikaci přes ethernetový čip. To znamená v podstatě napsání zbrusu nového softwaru, jeho nové testování a ladění.

Serial-to-Ethernet moduly od společnosti Moxa hodně této práce obcházejí. Moduly Moxa podporují mnoho operačních módů, aby splnily konkrétní požadavky na sériové zařízení a umožnily plynulou komunikaci přes ethernetový port. Jedním z užitečných operačních módů je mód RealCOM. RealCOM mód umožňuje operačnímu systému používat ethernetový port jako virtuální COM port a nadále používat již existující software.

Celkově se při použití samotného ethernetového čipu zvyšují náklady na vývoj a prodlužuje čas potřebný k uvedení výrobku na trh. Tento čas rovněž ovlivńuje celkové náklady. Implementace ethernetového čipu je tak mnohem nákladnější než by se zdálo po jednoduché cenové analýze vycházející jen ze součtu cen jednotlivých komponent. Serial-to-Ethernet moduly nabízejí rychlejší cestu k výrobě a uvedení produktu na trh.

Navíc je důležité si uvědomit, že nejen výrobci sériových zařízení, ale ani jejich koneční provozovatelé v průmyslu nemusí být nutně obeznámeni s ethernetovými technologiemi. Proto je důležité zvolit serial-to-Ethernet moduly, jejichž výrobce měl na paměti, že integrace ethernetu musí být co nejjednodušší nejen pro výrobce, ale i koncového uživatele. Vzhledem k těmto souvislostem jsou serial-to-Ethernet moduly přidávající hodnotu ty, které urychlují vývoj, zjednodušují konfiguraci a minimalizují nároky na údržbu.

NetEZ technologický balíček Moxa přidává hodnotu ve všech fázích vývoje a použití


Společnost moxa se rozhodla vyrábět serial-to-Ethernet modulu, které do stávajícího zařízení skutečně přidávají hodnotu. Serial-to-Ethernet moduly Moxa MiiNePort mají silné nástroje, které přebírají velkou část vývojového úsilí z ramen výrobců a náročné údržby z ramen provozovatelů. NetEZ technologický balíček obsahuje následující součásti:

SMC (Serial Command Mode): Umožňuje zařízením komunikovat s provozovatelem v „sériovém módu“ prostřednictvím běžné klávesnice místo ethernetové komunikace.


AutoCFG (Auto konfigurace): Umožňuje automatickou konfiguraci většího počtu zařízení na stejné nastavení.


EZPage: Umožňuje výrobci zařízení navrhnout a upravit webovou konzolu zařízení pro koncového uživatele. Konzole může obsahovat vzdálenou konfiguraci zařízení.


EZPower: Umožňuje ethernetovému modulu automatickou detekci a práci s napájením 3,3 VDC nebo 5 VDC. Zjednodušuje návrh desky plošného spoje a eliminuje potřebu dalších součástek pro úpravu napájecího napětí.


Serial-to-Ethernet moduly řady MiiNePort

MiiNePort E2 je nejmenší serial-to-Ethernet modul na světě o velikosti nehtu na palci, bez konektoru RJ-45 a s extrémně nízkými požadavky na spotřebu., který může být v zařízení umístěný prakticky kdekoli. Malé fyzické rozměry a nároky na napájení modulu E2 vyniknou v kompaktních energeticky efektivních zařízeních všeho druhu. Příkladem mohou být lékařské přístroje.

Serial-to-Ethernet modul MiiNePort E3 přidává možnost napájení zařízení přes ethernetový kabel. E3 má RJ45 konektor osazený PoE piny ze kterých předává PoE napájení do samotného zařízení. Integrací MiiNePort E3 a využitím předávaného napájení je možné rovnou provést upgrade staršího sériového zařízení na moderní napájené zařízení dle standardu 802.11af, které získává napájení pouze z ethernetového kabelu a nepotřebuje samostatný napájecí zdroj.

Vestavné sériové servery Moxa

Zpět na zpravodaj