Hlavní téma
 

Sada snadno použitelných nástrojů pro údržbu v různých životních cyklech síťových prvků

Rovnováhy mezi jednoduchostí správy a funkční komplexnosti je u ethernetových přepínačů Moxa dosaženo implementací co nejjednoduššího uživatelského rozhraní a nástrojů pro plnou systémovou správu. Většina přepínačů, které jsou v současné době na trhu dostupné, takové technologie pro usnadnění pokročilé správy nenabízí. Většina průmyslových přepínačů například podporuje pouze malou část CLI příkazů. Obvykle to bývá 10 až 20 příkazů, zatímco nejnovější firmware Moxa přepínačů podporuje kompletní sadu 200 příkazů, které pokrývají téměř všechny hlavní funkce. Dalším příkladem je software pro průmyslovou síťovou správu Moxa MXview, který má snadno pochopitelné a přehledné grafické zobrazení sítě složené z přepínačů a kabelových spojů mezi nimi. Zkuste si toto řešení porovnat se zobrazením pouhých logických identifikátorů spojů, které se musí operátor naučit pochopit a zpracovat.
Pokud je zařízení pořízeno jako budoucí prvek průmyslové sítě, jeho životní cyklus může být rozdělen na tři základní fáze: instalaci, provoz a údržbu. Moxa poskytuje řadu užitečných nástrojů, které najdou využití během všech tří fází životního cyklu. Některé z těchto nástrojů jsou používány ve více než jedné nebo všech fázích, ale existují určité specifické nástroje nebo jejich podskupiny, které jsou zvláště vhodné pro jednotlivé etapy.


Použití síťových zařízení, jako jsou například přepínače, může být rozděleno na tři životní cykly


Obecně platí, že široká škála softwarových nástrojů potřebných během instalace by měla být přizpůsobená odlišným potřebám pracovníků, kteří jsou do instalace zainteresovaní. Pro jednoduchou a rychlou konfiguraci jsou vhodné tři metody, kterými Moxa umožňuje nakonfigurovat ethernetové přepínače podle požadavků na síť: webová konzola, textová konzola využívající protokol Telnet nebo sériový konfigurační port RS-232 nebo CLI rozhraní přes protokol Telnet nebo sériový port RS-232. Uživatelsky nejjednodušším řešením pro konfiguraci přepínače dle projektu sítě je webová konzola. Moxa vyvíjí webovou konzolu svých přepínačů tak, aby i automatizační technik uměl nastavit nejzákladnější parametry potřebné pro automatizační funkce a nastavení jednotlivých základních funkcí zůstává skryto.


Údržbář je z úvodní stránky webové konzoly Moxa snadno naveden na oblast svého zájmu


Místo webové konzoly může instalační technik použít také textovou konzolu přes síťový port a protokol Telnet, nebo konzolový port RS-232. Pro tento účel má Moxa vlastní ASCI textové menu s malými nároky na přenosové pásmo nebo nové rozhraní CLI. Pro méně zkušené uživatele je vhodné ASCII menu, jehož možnosti odpovídají webové konzole. Tím pádem je uživatelsky nenáročné, ale v porovnání s webovou konzolou i nenáročné na šířku pásma. U těchto rozhraní stačí nastavit jen povinné parametry. Pokročilí uživatelé jako například certifikovaní IT správci naopak preferují rozhraní Command Line Interface s možností podrobné a skriptovatelné konfigurace. Moxa vychází vstříc pokročilým uživatelům také tím, že podporuje kompletní sadu CLI příkazů, takže zkušení automatizační inženýři nebo IT administrátoři mohou využít i možnosti pokročilých CLI příkazů. Díky podpoře třech uvedených uživatelských rozhraní u všech ethernetových přepínačů Moxa se mohou uživatelé rozhodnout co jim pro instalaci a údržbu nejlépe vyhovuje v závislosti na aktuálních potřebách a znalostech.


Konfigurační konzola Moxa nahoře a komplexní CLI konzola dole


Existuje mnoho průmyslových aplikací, kde je kvůli systémovému designu vyžadován jiný přístup ke konfiguraci než jen jednoduché nastevní přes výše popisované konzoly. Například v případě zařízení pro řízení a monitorování potrubí je potřeba rozmístit přepínače na trase dlouhé stovky kilometrů i více. Jak bude v případě nutnosti údržba provádět konfiguraci tak velkého počtu přepínačů. Samozřejmě existují možnosti nakonfigurovat přepínače ještě před instalací v místní síti, nebo může technik strávit spoustu času cestováním podél trasy potrubí a nastavováním přepínačů. Jako rozumnější variantu Moxa nabízí zařízení s označením ABC 01 (Automatic Backup Configurator). Je to velmi snadno použitelný konfigurační nástroj, který mohou používat montáží firmy s omezenými znalostmi konfigurace sítí. Pracovník pouze připojí ABC-01 ke konzolovému RS-232 portu přepínače a dojde k automatické aktualizaci jeho konfiguračního souboru. ABC-01 lze také použít k zálohování nastavení přepínače což je užitečné v řadě situací.


Konfigurační modul Moxa ABC-01 může být snadno použit pro rychlé uložení nebo obnovu konfigurace přepínače


V některých situacích se instaluje více přepínačů současně a na počátku mají všechny jen tovární nastavení. Jak mohou být pak tyto přepínače nakonfigurovány ze sí´tové konfigurační konzoly, když mají všechny stejnou výchozí IP adresu? Pro tyto situace je vhodný snadno použitelný softwarový nástroj EDS Configurator. V tomto nástroji může technik použít funkci pro skenování sítě a vyhledat všechny zapojené přepínače. I přesto, že všechny nové přepínače mají stejnou tovární IP adresu, rozezná je EDS Configurator podle jejich MAC adresy. S tímto nástrojem je pak možné snadno měnit základní parametry nově instalovaných přepínačů z jednoho místa.
Jakmile jsou přepínače nainstalovány a síť je v provozu, potřebují technici prostředky pro dohled a údržbu síťových uzlů. Vzhledem k tomu, že průmyslové sítě přenášejí extrémně kritické informace, je i jejich monitorování důležité. Pro zjednodušení síťového dohledu vyvinula Moxa software s názvem MXview, který není jen Network Monitoring System (NMS), ale průmyslový NMS (iNMS). iNMS software MXview vyvinula Moxa tak, že správce již nemusí mít hluboké znalosti IT logických adres, které se používají pro identifikaci různých částí sítě. Inteligence programu MXview interpretuje tyto logické adresy a prezentuje je jako skutečná fyzická zařízení propojená kabely. Tento velmi zjednodušený pohled usnadňuje údržbu sítě a zpřístupňuje ji i automatizačním technikům.


MXview je velmi snadno použitelný nástroj pro síťovou správu, který dává správcům rychlou informaci o zdroji poruchy


A nakonec i správně nainstalovaný a udržovaný přepínač občas potřebuje vyřešit problém způsobený buď lidskou chybou, nebo závadou. I pro tyto situace nabízí Moxa specifické nástroje, které je pomáhají řešit co nejjednodušeji. U běžných softwarů pro správu sítě jsou alarmy a chyby identifikovány logickými adresami zastupujícími problémovou část sítě. Údržbář pak musí chyby hlášenou na konzole složitě interpretovat před tím, než ji začne řešit. Naproti tomu MXview zobrazuje snadno srozumitelný diagram sítě popisující skutečný síťový hardware a kabeláž s výraznou indikací místa problému. Pak je mnohem jednodušší poruchu identifikovat a co nejdříve ji řešit aniž by byla nutná hluboká znalost použitých zařízení.


MXview zobrazuje v reálném čase místo poruchy a díky možnosti graficky přehrávat historii sítě a událostí může údržba identifikovat příčiny


Dalším nástrojem, který společnost Moxa vydala teprve nedávno je SFP-Digital Diagnostic Monitor (SFP-DDM). Tento nový pokročilý nástroj je přímo začleněný do webové konzoly a umožňuje automatizačním technikům sledovat stav optického připojení SFP modulů v přepínačích Moxa. V mnoha případech je vzdálenost mezi opticky propojenými přepínači mnoho kilometrů, a proto identifikace správného místa problému může být časově velmi náročná. S Moxa nástrojem SFP-DDM může údržbář identifikovat problém (závada optického modulu nebo kabelu) a jeho pravděpodobnou polohu na základě TX a RX výkonů změřených v SFP modulu, teploty a napětí. Tím se zabrání zbytečnému cestování personálu k přepínačům a podlé optické trasy pro identifikaci poruchy.


Díky parametrům zjištěným z webové konzoly nástroje SFP-DDM může obsluha lokalizovat místo problému


Díky snadno použitelným nástrojům, které usnadňují instalaci, provoz, údržbu i řešení problémů během životního cyklu síťových prvků se správa sítě sává řešitelnou i pro automatizační techniky a zároveň se prodlužuje čas bezporuchového provozu sítě. Jednoduché technologie vyvinuté společností Moxa jsou méně náchylné na selhání lidského faktoru a technici, kteří se starají o síť během jejich životních cyklů, mohou požadavky správně implementovat, provádět správu a opravy protože komplikované záležitosti jsou skryty pod snadno použitelným a přehledným uživatelským rozhraním Moxa nástrojů.

Klikněte níže pro více informací o některých snadno použitelných technologiích Moxa:

Zpět na zpravodaj