Hlavní téma
 

Inteligentní správa bezdrátových sítí pro aplikace na železnici

Bezdrátové technologie jsou jedinou možností jak vytvořit síťové připojení jedoucího vlaku. Proto jsou tyto technologie na železnicích velmi rozšířené. Nicméně je velkým problémem vytvořit jednotnou platformu pro inteligentní a efektivní integraci bezdrátových sítí na rozlehlém území. Je potřeba spravovat mnoho funkcí týkajících se bezdrátové infrastruktury jako je například pokrytí signálem, směrování datových přenosů, optimalizaci přenosového pásma a datových toků.

Způsob pokrytí rozsáhlého území



1. Bezdrátové pokrytí

Špatné nebo nespolehlivé pokrytí v určitých oblastech může způsobovat problém s bezdrátovou sítí, zvláště v případě velkého pokrývaného území. Wi-Fi sítě jsou založeny na přístupových bodech, které mívají dosah několika stovek metrů pro pokrytí budov, kanceláří nebo obchodních prostor. Při potřebě pokrytí větší plochy Wi-Fi sítí je nutná hustá síť správně vyladěných přístupových bodů. Naproti tomu mobilní telefonní sítě nabízejí mnohem rozlehlejší pokrytí, které je ale vykoupeno omezenou přenosovou kapacitou. Kromě toho bývá síla mobilního signálu odlišná u různých poskytovatelů a v různých lokalitách a je jen omezená nebo žádná možnost jak zvýšit pokrytí v mrtvých zónách.

2. Integrace různých bezdrátových komunikačních systémů

Pokud je bezdrátová infrastruktura již hotová a problematika pokrytí signálem je již vyřešena, je další výzvou integrace. Jak je možné více bezdrátových komunikačních systémů a sítí integrovat a efektivně provozovat?

Například pokud se vlak pohybuje mezi dvěma oblastmi pokrytými signálem, dojde k přerušení nebo prodlevě v komunikaci a nové spojení je vyhledáváno a sestavováno. U Wi-Fi sítí jsou nutná speciální zařízení, která zajišťují rychlé a plynulé přechody na nové přístupové body, které jsou aktuálně v dosahu. V mnoha případech je k dispozici více služeb v rámci pokryté oblasti jak z Wi-Fi tak i mobilních telefonních sítí a vlak potřebuje efektivní technologii pro výběr a připojení k nejvhodnější dostupné službě.

3. Konfigurační rozhraní

V případě, že systém je již vyladěn pro různé bezdrátové služby, které oblast pokrývají, musí mít provozovatelé možnost systém konfigurovat a spravovat i za provozu. Operátoři musí mít k dispozici specializované rozhraní, které jim podle potřeb umožní spravovat a aktualizovat systém. Toto rozhraní musí být nejen jednoduché a přímočaré, ale musí mít i velké možnosti přizpůsobení pro omezení přístupu k funkcím podle oprávnění uživatelů a důležitý je i jednotný vzhled všech částí uživatelského rozhraní.

Jakým způsobem lze realizovat tyto požadavky

Pro každý z výše uvedených problémů je k dispozici řešení, které ho může pomoci vyřešit nebo alespoň minimalizovat.

1. Víceúčelové bezdrátové komunikační moduly

Mnoho provozovatelů železnic dosahuje nejlepšího celkového pokrytí bezdrátovou sítí využitím technologie Wi-Fi i mobilních telefonních sítí a jejich vzájemného doplňování. Doplňkové pokrytí mobilní telefonní sítí může být řešeno mobilní bránou nebo směrovačem. Někteří výrobci také nabízejí specializované odolné počítače určené pro kolejová vozidla, které jsou vybaveny modulem pro Wi-Fi, mobilní komunikaci a GPS. Některé nebo všechny tyto způsoby komunikace mohou pracovat současně, aby zajistila aktivní bezdrátové spojení v každém okamžiku. Pro zajištění jejich plynulé činnosti je nezbytný inteligentní mechanismus.



2. inteligentní směrování bezdrátové komunikace

Pro flexibilní a efektivní rozhodování mezi různými bezdrátovými sítěmi podél předpokládané cesty vlaku je užitečný inteligentní bezdrátový směrovací systém. Tento systém ověří všechna možná a dostupná bezdrátová připojení k síti jak v mobilní telefonní tak i Wi-Fi technologii a stará se přechody mezi nimi tak, aby měly minimální vliv na uživatele sítě. V ideálním případě jsou směrovací pravidla nastavena tak, aby systém vybíral vhodnou síť podle aktuální geografické polohy vlaku, předem stanoveného harmonogramu, rychlosti vlaku, nebo jiných parametrů. Může být taky současně využito více dostupných bezdrátových sítí pro optimalizaci propustnosti a zatížení.

Vícenásobné zálohované bezdrátové spojení Inteligentní nastavení pravidel


3. Otevřené platformy pro rychlé zákaznické úpravy

Pokud je nutná zákaznická úprava uživatelského rozhraní a funkcionality, minimalizují se často vývojové náklady použitím otevřených platforem a standardních knihoven. Výhodou je kratší čas vývoje a často mnohem větší možnosti úprav přes předpřipravené rozhraní. Například s platformou MVC (Model, Visual, Control) mohou vývojáři snadno upravovat webové uživatelské rozhraní nebo implementovat SNMP konfigurační nástroje. Výsledné rozhraní pak umožní provozovatelům železnice definovat vlastní pravidla pro směrování, provozovat vlastní proprietární aplikace a implementovat další pravidla pro bezdrátovou komunikaci podle svých potřeb.



Závěr

Dokonalé pokrytí rozlehlých železničních tras bezdrátovými sítěmi a připojení vlaků je pro integrátory výzvou. V mnoha případech mohou integrátoři dosáhnout optimálního výsledku integrací více dostupných bezdrátových služeb založených na různých technologiích. Využití otevřené platformy pro inteligentní směrování komunikace přináší vysokou flexibilitu a užitnou hodnotu s jednotným uživatelským rozhraním a minimálními nároky na vývojový čas.

Více informací

Zpět na zpravodaj