Hlavní téma
 

Průmyslový software pro správu rozsáhlých ethernetových sítí

Dnešní průmyslové sítě jsou složitější než kdykoli dříve. Automatizační procesy jsou rozsáhlejší a propracovanější a s tím jsou spojeny větší požadavky na datové sítě, které musí zpracovat odpovídající počet požadavků. Komplexní průmyslové sítě přinášejí obrovské zlepšení produktivity, bezpečnosti a účinnosti, ale zároveň s jejich složitostí rostou nároky na technický personál, který je spravuje. Aby mohli provozovatelé skutečně využívat plný potenciál automatizačních sítí, musí mít k dispozici nástroje, které drží krok se složitostí jejich sítě.

Proč jsou průmyslové sítě stále složitější:

Moderní automatizační sítě mívají v každé lokalitě více síťových uzlů, než bývalo zvykem. To zvyšuje požadavky na správu sítě, protože počet spravovaných uzlů u rozsáhlých sítí se může blížit až k tisíci. Bez nástroje pro správu sítě je monitorování jejího stavu nemožné.

Automatizační sítě jsou stále častěji založeny na technologii Ethernet. Ethernet nahrazuje starší průmyslové sběrnice a protokoly, protože je rychlý, může přenášet data na velké vzdálenosti, je flexibilní a podporovaný většinou zařízení. Nicméně, Ethernet může být komplikovaný pro některé techniky, zvyklé používat méně komplexní protokoly, například Modbus nebo DeviceNet. Poslední překážkou dalšího rozšiřování Ethernetu v průmyslu tak zůstává komplikovaná správa.

Konvenční řešení správy sítě nevyhovuje specifickým požadavkům. Software pro správu sítě přenesený z podnikových řešení není vhodný pro průmyslovou automatizaci. Průmyslová automatizace potřebuje ve srovnání s podnikovými sítěmi rychlejší odezvu, možnost integrace do systémů SCADA, podporu specializovaných technologií jako je real-time Ethernet a redundantní topologie jako je například kruh. Tyto požadavky v podnikových sítích neexistují, takže použitelný software pro síťovou správu v průmyslové automatizaci musí být navržen tak, aby tyto specifické požadavky podporoval.

Mějte svou síť pod dohledem síti pomocí průmyslového softwaru pro síťovou správu:

Správně zvolený software pro správu sítě přispěje k zvýšení produktivity výrobního procesu propojeného sítí a předchází komplikacím spojeným s údržbou složité sítě. Cílem je najít řešení, které je přizpůsobeno potřebám průmyslových automatizačních sítí. Klíčové rysy řešení pro správu průmyslově orientovaných sítí jsou tyto:

Automatická detekce spravovaných zařízení: Personál údržby nemá čas manipulovat s IP adresami a konfigurovat síť pokaždé, když dojde k jejím změnám nebo rozšíření. Mechanismus pro automatické vyhledávání zjednodušuje proces konfigurace pomocí automatické detekce a identifikace síťových uzlů.

Vzdálená konfigurace a aktualizace firmwaru: Pokud jsou všechny síťové uzly připojeny do řídicího střediska, není důvod vysílat technika pokaždé, když zařízení potřebuje nějakou menší konfiguraci či upgrade firmwaru. Nástroje pro síťovou správu zefektivňují běžné úkoly jako je právě vzdálená konfigurace nebo aktualizace firmwaru.

Historické záznamy o provozu a událostech: Přesné záznamy o síťovém provozu umožňují zjistit příčiny přerušení funkce sítě a pro-aktivně sledovat a řešit potíže v problematických segmentech, čímž se předchází problémům ještě před jejich vznikem.

Grafická vizualizace sítě: Software by měl umět graficky vizualizovat síť způsobem, který odpovídá jejímu skutečnému fyzickému stavu. Rozhraní pro síťovou správu tvořené jen seznamy a textovými tabulkami není pro automatizační techniky vhodné. Grafické zobrazení síťové architektury naproti tomu zprostředkovává všechny informace snadno a srozumitelně.

Flexibilita síťové komunikační strategie: Řešení síťové správy musí být dostatečně flexibilní z pohledu síťových komunikačních strategií. Některé sítě využívají „push“ SNMP komunikaci s cílem dosáhnout rychlejší real-time odezvu. SNMP komunikace je ale časově náročná na konfiguraci. Naproti tomu komunikace založené na periodickém dotazování jsou méně náročné na konfiguraci klientských zařízení, ale doba odezvy je omezena dotazovací periodou. Dle požadavků konkrétní aplikace je potřeba správně zvolit jednu z uvedených strategií.

Podpora propracované vícevrstvé topologie: Průmyslové automatizační sítě bývají vícevrstvé a topologicky složitější. Typická síť je složena z páteřního základu, přepínačů v podsítích a koncových zařízení. Fyzická a logická topologie sítě by měla být softwarem pro správu jasně definována.

Získejte kontrolu nad síti pomocí MXview

Software pro správu průmyslových sítí Moxa MXview slouží pro vzdálenou analýzu, monitorování, konfiguraci a řešení problémů sítě tvořené ethernetovými přepínači se vzdálenou správou a bezdrátovými síťovými prvky Moxa, stejně jako dalších zařízení pro průmyslovou automatizaci s podporou SNMP správy. Díky MXview mohou provozovatelé sítí snadno sledovat jejich stav v reálném čase, rychle identifikovat příčiny selhání a zkrátit čas potřebný k řešení potíží nebo kritických síťových operací.

Při vývoji MXview bylo přihlíženo na snadnost použití pro techniky z oblasti průmyslové automatizace. Vzdálené správa je řešena zobrazením fyzického propojení sítě v přehledném uživatelsky příjemném prostředí webového prohlížeče. Tento software signalizuje události v reálném čase, má rychlou odezvu a podporuje snadnou integraci do SCADA/HMI softwarů. MXview je vhodný i pro rozsáhlé sítě díky podpoře až 1000 síťových uzlů.

Případová studie: Síťová správa pro železniční ITS sítě

Provozovatelé železnic a kolejové dopravy používají sítě Ethernet pro inteligentní dopravní signalizační systémy (ITS) a pro informační displeje. Tyto systémy se mohou lišit velikostí a komplexnosti podle počtu připojených zařízení v závislosti na počtu stanic, kdy každý systém používá mezi 10 a 100 síťovými uzly v každé stanici. Pro síť ve stanicích bývají charakteristické vysoké nároky na spolehlivost a dostupnost. Přerušení ITS sítě může způsobit nákladná přerušení dopravy a cestující spoléhající na informační displeje ztratí v případě poruchy navigaci k nástupištím. Další charakteristickou vlastností sítě na železnici je hierarchická vícevrstvá stromová architektura, ve které je každá nižší úroveň tvořena z více podsítí, než předchozí úroveň.

Úroveň Popis Rozdělení
Vrstva 1 Vysokorychlostní páteřní síť -
Vrstva 1 Stanice Stanice 1, Stanice 2, Stanice 3…
Vrstva 3 Koncová zařízení Stanice 1 displeje, Stanice 1 signály, Stanice 2 displeje, Stanice 2 signály…



MXview se používá jako řešení pro síťovou správu v mnoha aplikacích v kolejových vozidlech po celém světě pro svou bohatou funkcionalitu a podporu vícevrstvé architektury. MXview automaticky detekuje a zobrazuje stromovou hierarchii sítě v kolejových vozidlech a traťoví operátoři a inženýři díky němu dosahují vysokou spolehlivost a dostupnost sítě nutnou pro provoz vozidel. Díky MXview nemusí být uživatelé odborníky v oblasti IT a přesto mohou spravovat složité sítě.

Začít můžete ihned

Již není nutné, abyste si nechali ohrožovat své průmyslové automatizační procesy riziky vyplývajícími ze složitosti nebo přetížení komunikační sítě. Ihned můžete začít monitorovat své aplikace díky plnohodnotné zkušební verzi MXview podporující až 20 síťových uzlů. Vyzkoušejte si, jak průmyslový software pro síťovou správu může zefektivnit údržbu vašeho systému stažením zkušební verze zde.

Zpět na zpravodaj