Hlavní téma
 

Funkce Link Fault Pass-through i u bezdrátových zařízení!

21. století je svědkem obrovského nárůstu využití bezdrátové komunikace v aplikacích průmyslové automatizace. Nicméně, výhody a všestrannost, které bezdrátová komunikace do těchto aplikací přináší jsou kompenzovány rušením signálu, které má nepříznivý vliv na stabilitu konektivity.

Ztráta bezdrátového spojení může být způsobena řadou faktorů, mezi které patří rušení signálu, porucha zařízení nebo jejich kabelových přívodů. Při poruchách způsobených těmito vlivy však nejsou bezdrátová zařízení schopna oznámit poruchu nebo přerušení spojení.

I když existuje mnoho způsobů, jak zajistit konzistentní bezdrátové připojení k síti, způsoby jak zabránit ztrátě dat při přerušení spoje jsou omezeny. Znáte funkci LFP (Link Fault Pass-through)? Možná si myslíte, že tuto funkci podporují pouze síťové přepínače a mediakonvertory. To však již není pravda, protože Moxa je prvním výrobcem, který implementoval funkci LFP do bezdrátových zařízení. Průmyslové bezdrátové prvky řady AWK s podporou IEEE 802.11a/b/g a volitelnou funkcí AP/bridge/client nyní podporují LFP.

Rychlé vysvětlení funkce Link Fault Pass-through u bezdrátových zařízení

Co je to Link Fault Pass-through?




Poruchový scénář systému dle obrázku nahoře je následující: bezdrátové spojení, nebo kabelové spojení mezi zařízením a bezdrátovým klientem je vystaveno rušení, nebo je náhle odpojeno. Přestože bezdrátové spojení nebo kabelová linka u druhého klienta je nefunkční, připojené zařízení nemá informaci o tom, že spojení je nefunkční. Zařízení bude nadále pokračovat ve svém běžném provozu za předpokladu, že jeho linka ke klientu je aktivní. Proto bude dále vysílat pakety a nečinně čekat na odpověď, která nikdy nepřijde a čím déle bude čekat, tím je vyšší pravděpodobnost že pakety budou ztraceny.

Toto je případ, kdy funkce link fault pass-through přichází ke slovu: LFP je řešení, které výrazně zkracuje dobu potřebnou pro detekci poruchy spojení. V případě výpadky některého ze segmentů spojení zajistí funkce LFP implementovaná do zařízení AWK, že nedojde ke ztrátě dat. Mezitím jsou ke správci systému ihned odeslány automatické alarmy.

Jak funkce Link Fault Pass-through u zařízení AWK funguje?

U AWK zařízení je Link Fault Pass-through funkce, která vyvolá link down u ostatních portů AWK zařízení, nebo zajistí okamžité rozeslání alarmů a tak během krátké doby předá správcům systému okamžitou informaci o selhání sítě. Díky tomu je možné, aby ztráty způsobené tímto přerušením byly minimalizovány buď změnou topologie pro přenos dat buď uživatelským zásahem nebo automaticky pomocí rychlých síťových redundancí reagujících na link down stav portu.

Link Fault Pass-through funkce u zařízení AWK: Mód Wireless Link Down a mód Ethernet Link Down

Mód Wireless Link Down

Klient A ztratil bezdrátové spojení. Klient A přerušil spojení na ethernetovém portu ke kterému je připojeno zařízení.

Když je bezdrátové spojení nefunkční, restartuje AWK auto-negotiation proces na ethernetovém portu ale zůstane v odpojeném stavu. Když je bezdrátové spojení obnoveno, pokusí se AWK obnovit i ethernetové spojení. Do systémového logu se uloží navíc událost link fault pass-through, mimo standardního protokolování událostí link up/down.

Mód Ethernet Link Down

Ethernetové kabelové spojení mezi klientem A a zařízením bylo rozpojeno. Klient A vypnul bezdrátové spojení

Když dojde k odpojení ethernetového portu, přeruší AWK bezdrátové spojení, takže data přestanou být zasálány klientovi B. Díky tomu je minimalizována ztráta dat. Jakmile se ethernetová linka obnoví, pokusí se AWK opět připojit k AP. Do systémového logu se uloží navíc událost link fault pass-through, mimo standardního protokolování událostí link up/down.

Více informací o zařízeních Moxa AWK

Všechna zařízení moxa AWK podporují LFP. Pro více informací o zařízeních AWK klikněte zde. Pokud chcete rozšířit funkci svých starších AWK zařízení o podporu LFP, klikněte prosím zde pro stažení nového firmwaru.

Zpět na zpravodaj