Hlavní téma
 

10 Gigabit Ethernet: Efektivní a ověřené řešení pro páteřní sítě

V dnešním vysoce konkurenčním prostředí je potřeba maximálně využívat výhody ethernetových technologií. Jednou z možností je zlepšení výkonnosti při využití stávající síťové infrastruktury. Pro takovou optimalizaci jsou nutné správné nástroje a techniky, které účinně zvýší efektivitu při co nejnižších nákladech. Sdružení síťové komunikace do společné infrastruktury je jednou z možných cest!

Ethernetová síť v průmyslové automatizaci je založena na sdílené ethernetové platformě, která není využívána jen pro přenos dat, ale i pro přenos hlasu, videa a další kritické aplikace. To vyžaduje obrovskou šířku přenosového pásma. S 10-ti Gigabitovými (10GbE) centrálními přepínači již nebudete muset problémy s šířkou pásma řešit.

Ethernet se vyvinul v jeden z nejvíce využívaných protokolů v průmyslové automatizaci. Na počátku byl Fast Ethernet s rychlostí 100 Megabitů za sekundu (Mbit/s), což bylo obvykle dostačující, ale požadavky na množství přenášených informací v síti brzy dosáhly hranice jeho možností. Tím se otevřela cesta pro Gigabitový Ethernet s rychlostí 1000Mbit/s. Ale ani 1000Mbit/s není dostatečná rychlost pro sdruženou komunikaci v průmyslové automatizaci. Zde je prostor pro 10 Gigabit Ethernet (10GbE). Ten je schopen nahradit jak Fast Ethernet, tak i Gigabit Ethernet díky fenomenální rychlosti 10Bbit/s, což je desetinásobek rychlosti Gigabitového ethernetu.


Páteřní Ethernet: Komerční nebo průmyslové centrální přepínače?

Sdružené ethernetové sítě jsou velmi důležité zejména pro rozsáhlé kritické aplikace v automatizaci, dopravě (železnice, metro), ropném a plynárenském průmyslu, kde jsou trvale přenášeny velké objemy dat, videa a hlasu. Tento koncept vyžaduje jako základní prvky 10-ti Gigabitové ethernetové přepínače, které mají schopnost poskytovat vysoký výkon, vysokou hustotu portů, velkou šířku pásma a zároveň jsou odolné proti nepříznivým vlivům provozního prostředí.

Na rozdíl od komerčních přepínačů, vyhovují průmyslové 10GbE centrální přepínače všem výše uvedeným požadavkům. Komerční přepínače jsou určeny pro použití v čitém a klimatizovaném prostředí IT technologií a v nepříznivém průmyslovém prostředí nejsou schopny přežít. Mimo to jsou komerční přepínače vybaveny ventilátory, které mohou nečekaně vypovědět službu a vyžadují pravidelné čištění a výměny. Doba zotavení sítě při poruše se u komerčních přepínačů měří v jednotkách sekund, na rozdíl od v průmyslu vyžadovaných maximálně milisekundových výpadků. Instalace, integrace a řešení problémů komerčních přepínačů v rozsáhlých průmyslových sítích jsou složité a časově náročné.

Mnozí zákazníci dávají přednost komerčním přepínačům, protože počáteční náklady jsou u nich nižší než u průmyslových přepínačů. Ve skutečnosti je ale volba průmyslových řešení cenově efektivnější, protože jsou navrženy pro provoz v nepříznivých podmínkách, a proto zajistí lepší spolehlivost a stabilitu sítě. Kromě toho jsou mnohem nižší náklady na údržbu průmyslových přepínačů díky jejich robustní konstrukci. Při zvážení všech provozních hledisek nejsou komerční přepínače v poměru cena/výkon výhodnější.

Srovnávací tabulka:

Průmyslové přepínače Komerční přepínače
Odvod tepla bezventilátorový pomocí ventilátorů
Provozní teplota 0°C až 60°C nebo -40°C až 75°C 0°C až 45°C
Obnova sítě při poruše milisekundy sekundy
Nepřetržitý provoz hot-swapp modulární řešení, redundantní napájecí vstupy podpora není běžná
Podpora průmyslových ethernetových protokolů Modbus/TCP, Ethernet/IP, ProfiNet, TCP/IP a další standardní TCP/IP

Požadavky na průmyslové 10-ti Gigabitové ethernetové centrální přepínače

Pokud jste se již rozhodli pro ethernetové řešení založené na průmyslových 10GbE centrálních přepínačích, mějte na paměti, že stabilní a spolehlivé řešení musí obsahovat následující:

  • Průmyslové provedení a vlastnosti: bezventilátorové chlazení, široký rozsah provozních teplot, podpora průmyslových protokolů, redundance napájení
  • Velká hustota portů s možností centrální správy velkého počtu připojených zařízení
  • Vysoký výkon s několika 10GbE porty pro podporu přenosu velkých objemů dat a komunikace v reálném čase
  • Rychlá obnova komunikace při poruše v řádu milisekund pro trvalou dostupnost dat a spolehlivost systému
  • Modulární provedení s podporou hot-swapp modulů zajišťující nepřetržitý provoz
  • Funkce pro Layer 2 a Layer 3 síťovou správu

Řešení Moxa

Průmyslové centrální ethernetové přepínače řady Moxa ICS nabízejí bezkonkurenční užitnou hodnotu. Přepínače s 48 Gigabitovými porty jsou modulární a vysoce škálovatelné a u všech přepínačů je zajištěna globální podpora implementace bez příplatku. Kromě toho mohou být tyto přepínače snadno integrovány do sítí založených na produktech Cisco, nebo jiných výrobců s cílem usnadnit vytvoření jednotné sdružené sítě s vekou stabilitou a spolehlivostí.

Moxa nabízí:

  • 1. Produkty od jednoho výrobce a dodavatele
  • 2. Rychlou síťovou redundanci s obnovou v řádu milisekund
  • 3. Osvědčenou spolehlivost a průmyslovou kvalitu
  • 4. Software pro síťovou správu, který zjednodušuje centralizovanou údržbu a řešení problémů celé sítě

Centrální přepínače Moxa řady ICS nabízejí takovou kombinaci průmyslových funkcí a designu, aby mohly poskytovat ideální řešení pro průmyslovou automatizaci komunikující po sdružené síti. Tyto přepínače jsou jedinými průmyslovými bezventilátorovými 10GbE přepínači na trhu a taky jedinými průmyslovými centrálními přepínači, které nabízejí více než tři rychlé 10GbE porty pro uplink a downlink. A nejdůležitější ze všeho je jejich velmi konkurenceschopná cena.

Základní vlastnosti řady ICS:

ICS 48G Series
ICS-G7848/G7850/G7852 (Layer 3 modely)
ICS-G7748/G7750/G7752
ICS 24G Series
ICS-G7826/G7828 Series (Layer 3 modely)
ICS-G7526/G7528 Series
  • Až 48 Gigabitových ethernetových portů a 4x 10Gigabit ethernetový port
  • Layer 3 směrování pro propojení více LAN segmentů (Layer 3 modely)
  • Bezventilátorový, teplotní rozsah 0°C až 60°C
  • Podpora Turbo Ring, Turbo Chain a RSTP/STP pro ethernetovou redundanci
  • Izolované redundantní napájecí vstupu s univerzálním napěťovým rozsahem 110/220VAC
  • Modulární design pro maximální flexibilitu a budoucí snadné rozšíření
  • Hot-swap síťové a napájecí moduly pro nepřetržitý provoz

Dostupné od Q3 2011.

  • Až 24 Gigabitových ethernetových portů a 4x 10Gigabit ethernetový port
  • Až 28 optických připojení (SFP sloty)
  • Layer 3 směrování pro propojení více LAN segmentů (Layer 3 modely)
  • Bezventilátorový, teplotní rozsah 0°C až 60°C
  • Podpora Turbo Ring, Turbo Chain a RSTP/STP pro ethernetovou redundanci
  • Izolované redundantní napájecí vstupu s univerzálním napěťovým rozsahem 110/220VAC

Dostupné od Q2 2011.

Proč právě Moxa?

Pro sítě v průmyslové automatizaci je efektivní využívání informací kritické a v budoucnu se dá předpokládat, že síť bude propojovat více lokalit a zařízení a budou do ní integrovány nové aplikace. Výsledkem je nezbytnost větší šířky pásma a dobrá stabilita. Moxa vám umožňuje být připraveni na tyto změny bez velkého zatížení rozpočtů a zdrojů s výhodou nákupu u jednoho dodavatele. Protože jsou všechna zařízení od jednoho výrobce, je instalace hardwaru, softwaru, vzdálené správy i řešení případných potíží snadnější a rychlejší.

Centrální přepínače Moxa zajistí spolehlivé spojení pro různé typy kritických aplikací bez zbytečných nákladů a komplikací. Všechny přepínače a další produkty Moxa jsou určeny pro náročná průmyslová prostředí s cílem zajistit nejvyšší možnou stabilitu a spolehlivost. Na většinu produktů Moxa je poskytována 5-letá záruka.

K produktům Moxa získáváte odbornou technickou podporu, která další zárukou nepřetržité funkce vaši sítě. Pro více informací o celém portfoliu síťových produktů Moxa od zařízení pro připojení koncových zařízení až po centrální síťové prvky klikněte zde. Získáte tak přehled o všech řešeních umožňujících stavbu sdružených kabelových i bezdrátových komunikačních sítí.




Zpět na zpravodaj