Hlavní téma
 

Omezení velkých nároků na šířku přenosového pásma u průmyslových síťových záznamů videa

IP videodohled je moderní a komfortní nástroj umožňující operátorům v dispečinku umístěném často ve velké vzdálenosti od spravovaných technologií zobrazit situaci v reálném čase, nebo záznam videa, aniž by museli opustit své pracoviště.

Nevýhodou je mnohem větší šířka pásma potřebná pro přenos IP videa v porovnání s jinými typy přenášených dat. Tím může být vážně narušen provoz sítě a vzniknou požadavky na investice do rozšíření šířky pásma. Navíc, pokud jsou v systému stovky kamer, což je případ monitorování dálnic nebo rozsáhlých průmyslových provozů, je použití IP videa z důvodů velkých nákladů na výstavbu a údržbu širokopásmové sítě v mnoha případech nepřijatelné.

Jak tedy můžeme snížit požadavky na šířku pásma? Teoretické řešení je poměrně jednoduché: nezasílat veškeré IP video do vzdáleného dispečinku přes páteřní síť, ale zaznamenávat video v lokálně instalovaných NVR (Network Video Recorders) záznamnících a ne centrálně v dispečinku. Nevýhodou tohoto řešení je, že většina běžně dostupných NVR zařízení není dostatečně robustní, aby byla schopna odolávat vlivům nepříznivého průmyslového prostředí a proto musí být umístěny v drahých klimatizovaných rozvaděčích.

Řešením je použití NVR zařízení s dostatečnou odolností pro instalaci v nepříznivých podmínkách.


Běžné typy NVR záznamu videa

V současné době existují dva typy NVR. Prvním je IP dohledový software nainstalovaný na PC nebo serveru a druhým typem je samostatný NVR tvořený průmyslovým PC nebo vestavnou CPU deskou. Obě varianty využívají PC platformu a proto jsou provozní teplotní rozsah a spolehlivost vážnými problémy, které činí NVR nevhodným pro drsné průmyslové podmínky.

Protože většina firem není ochotna investovat do nákladných klimatizovaných rozvaděčů pro decentralizované NVR, je většina IP videodohledových systémů omezena na centralizovanou architekturu záznamu, který je náročný na šířku pásma.

Proč použít distribuovanou architekturu záznamu videa?

Při návrhu IP monitorovacího systému je potřeba vzít v úvahu dva důležité faktory: šířku pásma a systémové zdroje. Počet simultánních datových toků s videem je závislý na kapacitě sítě. Dekódování a záznam videa je náročný na systémové prostředky, takže je počet kamer na jedno PC nebo server omezen.

Velké nároky na šířku pásma znamenají značné investice do sítě, stejně jako náročnou údržbu. Z tohoto důvodu jsou administrátoři často nuceni ke kompromisu tím, že obětují část videa buď ve formě snímkové frekvence, kvality nebo rozlišení. Je ale nutné se spokojit s nevyhovující kvalitou dohledu? Ne u distribuované architektury videozáznamu.

Záznam videa přímo v jednotlivých lokalitách výrazně snižuje nároky na šířku pásma, protože je přenášeno jen uživatelem vyžádané video na rozdíl od dříve používaného přenosu veškerého videa do vzdáleného dispečinku. Nyní již není problém s šířkou pásma a je možno pracovat s kvalitním videem s velkou obnovovací frekvencí a rozlišením.

Je důležité počítat s tím, že distribuované NVR musí být umístěny v klimatizovaných prostorách, nebo musí být dostatečně robustní pro nepřetržitý spolehlivý provoz systému.

Architektura s centrálním záznamem videa:
Většina IP videodohledových systémů má NVR záznamníky umístěny v jedné klimatizované místnosti a zaznamenané video je přenášeno do vzdáleného dispečinku.





Výhoda:
jednodušší správa, protože všechny NVR jsou instalovány ve stejné místnosti.

Nevýhoda:
požadavek na velkou šířku pásma nutnou pro přenos velkého množství videa do centrálního záznamníku.



Nová distribuovaná architektura záznamu videa:
NVR jsou instalovány lokálně v blízkosti kamer.






Výhoda:
Podstatné snížení požadavků na šířku pásma, protože datové toky s videem jsou přenášeny jen lokálně do nejbližšího NVR.

Nevýhoda:
NVR musí být odolné a spolehlivé.




Jak si vybrat správné NVR pro kritické distribuované IP videodohledové systémy

Pro kritické průmyslové systémy má spolehlivý a nepřetržitý dohled zásadní význam, protože jeho výpadky mohou ohrozit bezpečnost osob a přerušit výrobu. Z tohoto důvodu musí být lokálně instalované NVR dostatečně robustní, aby vydržely nepřetržitý provoz v nepříznivém průmyslovém prostředí. Tyto NVR by také měly být pasivně chlazené, bez nutnosti vyhřívaní a s širokým provozním teplotním rozsahem, stejně jako mít vysokou EMI odolnost a ochranu proti přepětí.

Moxa řešení

Řešením Moxa pro stavbu spolehlivých IP videosystémů s malými nároky na šířku pásma a dobrou cenovou dostupností jsou lokální průmyslové NVR s odolností nepříznivým vlivům prostředí a extrémním teplotám. Moxa NVR jsou dostatečně robustní a vhodné pro instalaci ve vzdálených lokalitách bez potřeby klimatizovaných skříní. Výsledkem jsou cenově efektivní IP videosystémy s malými požadavky na přenosové pásmo využívající distribuovanou architekturu zpracování videa.

Proč právě Moxa?

MxNVR-IA8 zařízení Moxa, které jsou uváděny na trh na začátku roku 2011, jsou 8-kanálové NVR záznamníky se dvěmi SATA pozicemi a jsou speciálně navrženy pro distribuované IP videosystémy. Jejich robustní vlastnosti jako je vysoká EMI odolnost, přepěťová ochrana, vestavný operační systém Linux, rozsah provozních teplot -40°C až +75°C (s možnosti instalace solid state disku), bezventilátorové řešení bez přídavného vytápění a 5-letá záruka dělají z MxNVR-IA8 ideální řešení NVR pro všechny oblasti průmyslového použití.

Věříme, že MxNVR-IA8 bude začátkem převratných změn v návrhu průmyslových videodohledových systémů založených na IP síťovém přenosu videa.

Následující funkce odlišují MxNVR-IA8 od jiných produktů:

  • Vysoká spolehlivost, bezventilátorové řešení a široký rozsah provozních teplot
  • Záznam videa bez lokálního displeje, což snižuje požadavky na systémové zdroje a omezuje zahřívání
  • Možnost instalace SSD disku pro rozšíření teplotní odolnosti až na -40°C až +75°C
Zpět na zpravodaj