Hlavní téma
 

Jak se vyrovnat s poškozením souborů u vestavných počítačů

Představte si, co by se stalo v případě, že by grafické uživatelské rozhraní, pomocí kterého se vzdáleně monitorují rozsáhlé distribuované aplikace jako například energetické sítě, přestalo reagovat. Některé takto nereagující kritické systémy mohou způsobit rozsáhlé finanční ztráty nebo dokonce ohrozit lidské životy. Zamrznutí systému, chybějící soubory, ztráta nebo poškození dat, změna IP adresy při resetu systému do výchozího stavu, to vše může být příznakem poškození souborů.

Proto vám představíme tři metody jak se vyrovnat s poškozením souborů, protože samotné poškození souboru je někdy nevyhnutelné. Například pokud vaše aplikace často zapisují do flash paměti a dojde k náhlému výpadku napájení nebo přepětí, může dojít k ztrátě nebo poškození souborů. Tyto postupy mohou snížit pravděpodobnost poškození souborů a chránit integritu firmwaru a systémového registru.

Ochrana registru

Poškození souborů je často spojeno i s rozpadem registrů. Podle pravidla, že troška prevence nahradí velkou dávku léku, je možné přistoupit k prevenci rozpadu registrů v důsledku poškození souborů. Účinným způsobem jak předejít rozpadu registrů je jejich přemístění.



Obrázek nahoře znázorňuje typický způsob uspořádání NOR flash pamětí ve vestavných počítačích. Přemístěním souboru s registry z oddílu obsahujícího souborový systém FAT do volné časti NOR flash paměti obsahující operační systém nebo firmware, jak je znázorněno na spodním obrázku bude výrazně snížena pravděpodobnost rozpadu registru.



Dva softwarové nástroje pro opravy poškozených souborů

Pro opravu poškozených souborů ve WindowsCE a souborovém systému FAT jsou k dispozici dva nástroje, které jsou součástí firmwaru počítačů. Jsou to nástroje ScanDisk a FormatDisk. Jak napovídají jejich názvy, ScanDisk slouží k detekci a identifikaci poškozených souborů a FormatDisk je program určený k přeformátování poškozených souborů. Pro případ potřeby řešit problémy s poškozenými soubory je výhodné mít k dispozici co nejaktuálnější verzi firmwaru.

Prevence zamrznutí systému Linux

Použití nejnovějšího firmwaru může taky zabránit zamrznutí systému Linux s nástrojem pro automatickou správu paměti garbage collection (GC). Náš nový firmware bude schopen automaticky spustit GC při startu systému a zastavit GC po 30 minutách běhu. Pro nejlepší výsledky Moxa také doporučuje spouštět garbage collection během doby, kdy není počítač plně využíván.

Poznámky na závěr

Jak vidíte, poškození souborů nemusí váš systém ochromit. Kromě dostupných preventivních opatření jsou k dispozici nástroje, které vám pomohou diagnostikovat a opravit poškozené soubory a data. Použití nejnovějších dostupných firmwarů pro vestavné počítače může výrazně minimalizovat problémy spojené s poškozením souborů.

Kromě předpřipraveného firmwaru jsou vestavné počítače Moxa řady UC-8410 vybavené 16MB paměti NOR flash pro operační systém a 32MB NAND flash paměti pro ukládání dat speciálně navrženy pro minimalizaci pravděpodobnosti problémů spojených s poškozením souborů, zamrznutí systému a ztrátě dat. Více informací o řadě vestavných počítačů UC-8410.

Zpět na zpravodaj