Hlavní téma
 

Unikátní požadavky na správu průmyslové sítě

Průmyslové sítě jsou stále rozsáhlejší a složitější. Proto se jejich provozovatelé spoléhají na software pro jejich správu. Network Management Software je nástroj běžně používaný v podnikových sítích, který dává správci systému přehled o stavu jejich sítě. Mnoho sítí je dnes již tak složitých, že pokud dojde k poruše, trvá dlouho, než se podaří problém lokalizovat. Nicméně, pokusy o řešení problému bez přesných informací o tom co se děje je asi stejně efektivní, jako řešení problému ve tmě.

Network Management Software umožňuje provozovatelům sítě rychlou identifikaci problémů, než se z nich stane kritická porucha. Network Management Software také umožňuje preventivní monitorování sítě a udržování její provozuschopnosti. Například je důležité vědět, které části sítě jsou na sobě závislé, jak moc je které síťové zařízení používáno, zda nejsou některá zařízení náchylnější k poruchám než jiné a kdy by mělo být zařízení nahrazeno.

Network Management Software je výkonný nástroj, ale automatizační inženýři nemusí mít nutně dostatečnou IT odbornost pro používání softwarů pro správu běžných podnikových sítí. Skutečně průmyslové sítě mají mnoho unikátních požadavků, které nejsou zahrnuty v požadavcích na sítě podnikové. Při návrhu systému pro síťovou správu obsluhovaného uživateli z průmyslové oblasti je důležité myslet na výjimečné okolnosti a požadavky průmyslových aplikací.

Čtyři unikátní požadavky na software pro správu průmyslové sítě

Snadno pochopitelné uživatelské rozhraní: První požadavek průmyslových řídicích systémů je natolik zásadní, že ho můžeme označit jako pravidlo 0". Jednoduše řečeno by systém pro správu sítě měl být srozumitelný pro techniky v průmyslu. Operátoři v průmyslu jsou experti na systémy SCADA a automatizační technice, nejsou ale odborníci v oblasti IT. Nicméně tradiční softwary pro správu sítí obsahují textové tabulky a seznamy, které jsou obtížně pochopitelné pro pracovníky nezkušené v IT oblasti. Software pro správu sítě, který bude používán průmyslovou obsluhou, by měl mít snadno pochopitelné grafické uživatelské rozhraní.

Přehledné záznamy o historii událostí v síti: Pro nejčastěji prováděný úkol při správě sítě, kterým je analýza historických záznamů, můžeme použít opět "pravidlo 0". Pokaždé, když se síťový problém objeví, musí provozovatel procházet historický záznam událostí a sledovat, co se přesně stalo. Obvykle jsou tyto časové záznamy ukládány do textových tabulek s časovými značkami. Tento záznam sice obsahuje všechny potřebné informace, ale není ve formátu, který je snadno analyzovatelný. Lepším řešením je grafické zobrazen historického chování sítě.


V tomto typu textového záznamu si systémoví operátoři jen komplikovaně dokáží představit, co se v síti stalo.

Přesné zobrazení fyzické topologie sítě: "Pravidlo 0" se vztahuje i na tento bod popisující jak software pro správu sítě zobrazuje jednotlivé síťové uzly. Většina podnikových Network Management Software systémů zobrazuje logickou IP vrstvu, ale zakrývá fyzické objekty v síti, jako jsou jednotlivé síťové prvky, koncová zařízení, síťovou kabeláž, sdružené porty a redundantní spoje. Průmyslové sítě se navíc často dělí na podskupiny založené na fyzickém umístění. Například při automatizaci distribuce elektrické energie je dělení na podskupiny tvořeno jednotlivými rozvodnami. Pro technika údržby je velmi důležité představit si toto fyzické dělení i v diagramu správcovského softwaru.

Časté zálohování konfigurace přepínačů: Dalším unikátním požadavkem průmyslových sístí je časté zálohování konfigurace zařízení. Pro přepínače v průmyslové síti to znamená, že musí svou konfiguraci v pravidelných intervalech ukládat. Pokud se objeví problémy, měla by být obsluha schopna vysledovat, jak se v průběhu času konfigurace zařízení měnila a obnovit stará nastavení. Pokud musí být export konfigurace každého zařízení prováděn ručně, jedná se o pracný proces i v malých sítích. Jakmile se síť zvětší a obsahuje větší počet prvků, může být tento proces přímo neřešitelný.

Moxa MXview 2.0: iNMS systém s užitečnými vlastnostmi pro průmyslové uživatele

Softwarový balíček pro správu sítě Moxa MXview je navržen speciálně pro požadavky průmyslových subjektů, nikoli podnikové uživatele. To znamená, že jeho grafické rozhraní je přizpůsobeno automatizačním technikům a dává jim snadno pochopitelný obraz skutečné fyzické sítě. Od verze 2.0 vyly do MXview přidány ještě další funkce pro správu sítě ještě více usnadňující tuto práci průmyslovým uživatelům.

Přehrávání historie sítě: MXview 2.0 obsahuje možnost přehrávat historii sítě jako video, takže operátor si může historii událostí prohlížet na obrazovce přehledu sítě tak, jako by se děla v aktuálním čase. Místo toho aby musela obsluha pochopit textový záznam, může jednoduše sledovat video s jednotlivými událostmi ve schématu síťové topologie.

Přehrávání videa je mnohem snadnější způsob jak procházet historické události v průmyslové síti

Seskupování zařízení do vrstev: Uživatelé mohou organizovat grafické zobrazení jejich sítě tak, aby lépe reprezentovalo fyzickou síť s vícevrstvým seskupením zařízení. Například každá rozvodna má vlastní síťovou skupinu reprezentovanou v systémy MXview jedním síťovým uzlem. Vícevrstvé slučování zařízení doplňuje stávající schopnost MXview zobrazovat fyzické prvky sítě jako jsou kruhové topologie nebo redundantní spoje a poskytuje uživatelům co nejpřehlednější zobrazení fyzické vrstvy sítě v softwaru pro správu.

Automatizovaná správa a zálohováni konfigurací: MXview 2.0 obsahuje funkci „Configuration Center“, která zcela automatizuje běžně prováděné konfigurační úkoly. Configuration Center může automaticky exportovat konfigurační soubory dle přednastaveného plánu, zaznamenávat historii změn konfigurace a má porovnávací nástroj pomocí kterého může uživatel rychle vyhledat rozdíly mezi dvěma konfiguračními soubory. Díky Configuration Center mají operátoři jeden užitečný portál, který se stará o zálohování konfiguračních souborů a tím jim uspoří obrovské množství času.

MXview je ideální nástroj pro průmyslové sítě


Network Management Software Moxa MXview poskytuje průmyslovým uživatelům nástroje, které potřebují pro své jedinečné požadavky, aby mohli samostatně provádět plnou správu sítě a přitom se neutopili v neznámých IT technologiích. MXview poskytuje integrovanou platformu pro správu síťových zařízení Moxa, ale i dalších SNMP/IP zařízení instalovaných v podsítích. Všechny vybrané síťové prvky mohou být spravovány graficky pomocí webového prohlížeče z místního i vzdáleného pracoviště, kdykoli a kdekoli.

Podívejte se jak MXview okamžitě reaguje na události objevující se v průmyslové síti

Podrobné informace o systému MXview můžete získat na odkazu www.moxa.com/product/MXview.htm nebo si můžete tento software ihned stáhnout a začít používat z odkazu: www.moxa.com/support/sarch_result.aspx?prod_id=622&type_id=6&type=soft.

Zpět na zpravodaj