Hlavní téma
 

Sjednocení správy průmyslových sítí pomocí ethernetových přepínačů s podporou EtherNet/IP

Prvotním záměrem při návrhu standardu EtherNet/IP bylo využití fyzické vrstvy standardního ethernetu pro řídicí systémy a zařízení. Ta samotná je ideálním médiem pro propojení průmyslových serverů s technologickými daty z čidel, akčních členů, pohonů, ventilů apod. EtherNet/IP (EIP) se dívá na všechna zařízení v síti jako na skupinu objektů a umožňuje přístup k těmto objektům pomocí protokolu Common Industrial Protocol (CIP). Vzhledem k tomu, že EIP používá jako základ sítě přepínače L2 nebo L3, umožňuje Moxa u svých přepínačů EtherNet/IP centralizovaný dohled a správu.

Dnešní průmyslové sítě mají často dvě nebo dokonce více platforem pro, které jsou odděleny a slouží pro provoz, správu, údržbu nebo pro sběr technologických signálů. Větší počet platforem vede k vysokým nákladům na síťovou správu a znalosti údržby, kterým je možné předejít snížením počtu používaných platforem. Moderní průmyslové sítě typicky obsahují SCADA/HMI systém pro řízení a monitorování průmyslových zařízení přes protokol EtherNet/IP. Použití stejného SCADA systému i pro úlohy správy a údržby ethernetových přepínačů je pak velmi přínosné.

Snížení nákladů a zjednodušení je vysoce žádoucí v každé moderní síti. Sítě jsou rozšiřovány a zvyšuje se počet síťových uzlů společně s rozšiřováním výrobních linek. Složitost sítě a náklady na její monitorování a údržbu se proto také zvyšují. Výhody použití přepínačů s podporou EIP s cílem snížit provozní náklady a zlepšit využití přepínačů uvítají správci sítě zvláště v případech, kdy nároky na údržbu sítě dosahují hranic jejich možností.

Pokud se podíváme na současné řešení typické průmyslové sítě ve výrobních provozech, je v nich alespoň jedna NMS platforma pro údržbu páteřních přepínačů a jedna SCADA aplikace pro PLC řídicí systémy a distribuované I/O zařízení. EDS přepínače Moxa s aktualizovaným firmwarem mohou být nyní spravovány EtherNet/IP aplikačními objekty. Díky tomu mohou administrátoři provádět správu průmyslových ethernetových přepínačů Moxa z jejich současného SCADA systému podporujícího EIP, jako je například RSLogix5000© (Rockwell Automation). Správci systému tak mohou spravovat celý systém z jedné platformy, což eliminuje potřebu dalších nákladných NMS. Tento přístup umožňuje jednodušší a ekonomicky efektivnější správu sítě a eliminuje náklady spojené se školením zaměstnanců.




Implementace nových přepínačů s podporou EIP nebývá vždy jednoduchá. Přepínače Moxa proto dodržují všechny ODVA EtherNet/IP standardy a v současné době jsou přepínače testovány na kompatibilitu se SCADA platformou Rockwell RSLogix5000. Kompatibilita znamená, že Moxa přepínače podporující EtherNet/IP budou viditelné pro vaši SCADA aplikaci. U všech nových Moxa přepínačů se vzdálenou správou stačí aktivovat EtherNet/IP podporu jednoduše jedním klikem ve webovém uživatelském rozhraní. Ve výchozím výrobním nastavení nových přepínačů je již podpora EtherNet/IP aktivována. Moxa taky poskytuje elektronický návod, který vám usnadní identifikaci a začlenění Moxa přepínačů do stávající Rockwell platformy. Při aktivaci EIP ve webovém konfiguračním rozhraní s zároveň automaticky aktivuje funkce IGMP Snooping and Query.

Díky EIP podpoře přepínačů Moxa mohou být nyní napojeny nejen na platformu SCADA pro správu pomocí EIP/CIP zpráv, ale i na další zařízení v síti jako například Allen-Bradley PLC. PLC pak použijí protokol CIP zpráv pro správu přepínačů Moxa stejně jako jiných síťových prvků a provádět změny jejich nastavení tak jak je požadováno výrobním provozem. PLC a Moxa přepínače s podporou EIP můžete integrovat podle instrukcí, jak předvádí následující demonstrační video.


Pouze jedna SCADA HM platforma stačí pro správu přepínačů podporujících EtherNet/IP jako je Moxa EDS-408A

Úzké propojení přepínačů Moxa se stávající průmyslovou sítí je dalším příkladem neustálého úsilí společnosti moxa v oblasti průmyslových sítí. Přiblížení Moxa přepínačů vašim požadavkům na sítě ve výrobních linkách umožňuje realizovat úspory nákladů, přináší provozní výhody a snižuje složitost sítě. Použití přepínačů podporujících EIP ve vašich EtherNet/IP sítích je logickou volbou a Moxa je připraveny nabídnout všechny výhody s tím spojené.

Zpět na zpravodaj