Hlavní téma
 

Napájecí rozvody omezují rozvoj průmyslové automatizace: Případové studie

Napájení je základním prvkem každého systému pro průmyslovou automatizaci. Ať už jste se s nimi setkali osobně nebo ne, určitě si dovedete představit spoustu omezujících faktorů, kterými napájecí kabeláž brzdí celkový potenciál průmyslové automatizace. Někdy i ty nejmenší detaily mají velký význam, zejména proto, že je jim věnováno málo pozornosti. Průmyslové subjekty si mnohdy ani neuvědomují jak malé detaily, jako je elektroinstalace brzdí možnosti jejich automatizačního procesu. Pojďme se na dvou případových studiích podívat, jak může napájecí vedení limitovat potenciál dvou průmyslových systémů.

Případ první: Starý průmyslový provoz

Postupem času se zařízení výrobní linky stávají nefunkční nebo zastaralá. U nefunkčního zařízení je nutné investovat do jeho výměny, ale i zastaralé zařízení znamená finanční ztrátu, protože linka nemůže využívat větší efektivitu zařízení modernějšího. Navíc může zařízení omezovat produktivitu a je potřeba počet zařízení rozšířit, aby se vyhovělo požadavkům na produkci. Při upgradu nebo rozšiřování výroby je ideální zvážit, jestli není výhodnější použít investici na pořízení zařízení nových.

Jednoduché rozšíření nebo inovace stávající výrobní linky bohužel není vždy možné. Upgrade nebo rozšíření totiž obvykle přináší vyšší nároky na napájecí elektroinstalaci. Přidaná nová zařízení jsou rozmístěna na nových místech a celkově má systém větší odběr. Napájecí infrastruktura navržena pro starší konfiguraci linky pravděpodobně nebude schopna vyhovět novým požadavkům. Ještě horší je skutečnost a napájecí rozvody bývají obvykle špatně přístupné a proto je jejich náhrada časově a finančně náročná.

Kvůli limitům napájecích rozvodů, které jsou na první pohled nepodstatné, je potřeba provést generální obměnu elektroinstalace, případně i stavební rekonstrukci samotné budovy.

Případ druhý: Nový provoz s velkým počtem vzdálených zařízení

Dokonce i nové systémy se mohou dostat do problému s napájecími rozvody, zejména pokud obsahují vzdálené nebo venkovní zařízení. Protože správa průmyslových provozů je stále více integrovaná, roste počet odlehlých a venkovních zařízení, jako jsou kamery, dveřní senzory a čtečky karet. Tato vzdálená zařízení rozšiřují rozsah a efektivitu průmyslových automatizačních systémů, ale jejich rozsáhlost komplikuje jejich napájení.

Instalace zařízení do odlehlých lokalit představuje výzvu: jelikož jsou často umístěna ve venkovním prostředí, jsou vystavena vlivům, jako je vyšší riziko přepětí, které nepříznivě ovlivňuje spolehlivost. Kromě těchto již existujících rizik znamená instalace kabeláže ještě další komplikace. Vzdálená venkovní zařízení jsou často v místech, kde je těžké nebo cenově nemožné napájení realizovat. Kvůli jejich umístění je instalace silového vedení nákladná a vyžaduje vysokou úroveň zkušeností s elektroinstalací. Nákladná a obtížná je i údržba dlouhých napájecích vedení.

Zařízení podporující PoE řeší problém s kabeláží

Power-over-Ethernet (PoE) je elegantním řešením, které řeší problémy s napájecími rozvody v průmyslové automatizaci, bez ohledu na to, jestli jsou používaná zařízení nová nebo stará. PoE zařízení si vystačí jen s jedním kabelem, přes který jsou přenášena data a zároveň distribuováno napájení a v objektu není potřeba instalovat žádné další rozvody. Místo toho pro centralizované napájení slouží PoE přepínače, které přes ethernetové kabely dodávají napájení ke všem ostatním zařízením.

PoE může být dokonce využito i při použití sériových zařízení díky PoE sériovým serverům. Tato klíčová funkce eliminuje velké množství problémů s napájecími rozvody. Pojďme se podívat, jak se naše dvě případové studie změní, pokud již nejsou omezeny napájecími rozvody.

Případ 1: Starý průmyslový provoz: Díky napájení zařízení přes PoE mohou být v systému zrušeny zastaralé napájecí rozvody, pokud se rozhodne o rozšíření nebo modernizaci systému. Místo toho se předpokládá, že ke všem zařízením bude napájení dodáváno z PoE přepínačů. Není proto nutné zcela renovovat napájecí rozvody nebo zasahovat do konstrukce budovy.


Případ 2: Nový provoz s velkým počtem vzdálených zařízení: V tomto případě již není potřeba instalovat drahé a obtížně udržované napájecí vedení až k odlehlým venkovním sériovým zařízením. PoE dodává energii jedním kabelem a umožňuje systému rozšířit počet sériových zařízení bez vynaložení příliš vysokých nákladů.


Výhody Moxa převodníků Serial-to-Ethernet s podporou PoE

Sériové servery a vestavné sériové servery Moxa NPort a MiiNePort s podporou PoE osvobozují sériová zařízení od napájecích rozvodů a přinášejí další důležité výhody.

Nižší provozní náklady: Sériové servery Moxa NPort a MiiNePort přicházejí s technologií, která výrazně zjednodušuje instalaci a údržbu. Jejich PoE varianty nejsou výjimkou. Unikátní Moxa technologie obsahují nástroje pro automatickou konfiguraci a efektivnější společnou správu, takže je možné použít sériová zařízení s menším odběrem a nižšími náklady na obsluhu.

Vysoká spolehlivost i za nepříznivých podmínek: Přepětí je nejčastější příčinou poruchy zařízení a proto mají zařízení Moxa NPort ochranu před přepětím na ethernetovém portu i sériové lince, aby se zabránilo jejich výpadkům v důsledku přepětí. Kromě toho jsou Moxa PoE sériové servery dostupné ve verzích s velkým rozsahem provozních teplot pro spolehlivý trvalý provoz v extrémně náročných podmínkách.

Nenechte se omezovat napájecími rozvody

Sériové servery Moxa s podporou PoE přinášejí výhody PoE napájení až k sériovým zařízením a zcela tak eliminují problémy s instalací napájecích rozvodů, které jsou jinak omezujícím faktorem mnoha průmyslových aplikací. Vyzkoušejte si výhody PoE pro připojení sériových zařízení s následujícími síťovými prvky:

Zpět na zpravodaj