Hlavní téma
 

50ms roaming pro bezdrátové spojení s vlaky je nyní realitou

Bezdrátová komunikace je z pochopitelných důvodů výhodná pro aplikace na železnici. Zejména pak pro spojení mezi vlaky a pozemní síti. Důležitým požadavkem je, aby klienti v jedoucím vlaku neztráceli žádná data během předávání mezi přístupovými body (roaming). Při komunikaci mezi vlakem a zemí založenou na standardu 802.11, která nevyužívá žádné mechanismy pro roaming, může předávání klienta trvat až 10 sekund. Toto je nepřijatelné zejména proto, že čas po který je klient v jedoucím vlaku připojen k jednomu přístupovému bodu je pouze několik sekund a předávání delší než 100ms znamená riziko ztráty dat. Snížení této „roamingové prodlevy“ na co nejnižší úroveň je technologickou výzvou.

Bezdrátové sítě na železnici musí nabízet vysokou mobilitu a zároveň musí být dostatečně stabilní, aby zabezpečily trvalé spojení mezi zemí a pohybujícími se vlaky. Spolehlivé a robustní sítě železničních operátorů umožňují sdílet rel-time informace mezi vlaky. Řídicí centra (OCC) a stanice mají trvalou kontrolu nad aktuálním stavem provozu a mimořádnými událostmi. Vytvoření takto spolehlivého komunikačního spojení mezi vlakem a pevnou sítí může vypadat jako neřešitelná úloha. Jak vytvořit bezpečné a konzistentní spojení mezi pevnými přístupovými body podél trati a rychle jedoucím vlakem, který se pohybuje navíc v různých a měnících se prostředích?

Současná řešení

Řešení, která jsou na trhu v současné době, jsou nákladná a obsahují velké množství drahých řadičů. Předávací čas těchto řešení není přesto nižší než 100ms, což je pro mnoho aplikací příliš pomalé. Navíc tato řešení vyžadují velkou šířku pásma, protože všechna data musí procházet řadičem.

Hlavní výhody současných řešení jsou:

  • Dlouhý předávací čas
  • Dlouhá detekce přístupových bodů, která prodlužuje předávací čas
  • Drahé bezdrátové řadiče, protože musí být vybaveny výkonnými procesory
  • Jednoduché přístupové body sloužící pouze k předávání bezdrátového signálu výrazně snižují šířku pásma.


Aby byla zajištěna kontinuita předávání důležitých dat, jako jsou datové toky se zvukem a videem, je potřeba kompletní bezdrátové řešení pro spojení mezi vlakem a pevnou sítí s roamingovou prodlevou menší než 50ms.

Moxa řešení

Cílem roamingu v aplikacích na železnici je umožnit klientům v jedoucím vlaku aby byla jejich komunikace se zemí plynulá s rychlým a bezpečným předáváním, zatímco oni se pohybují od jednoho přístupového bodu k jinému. Moxa řešení je založeno na zabezpečeném bezdrátovém řadiči, který je schopen poskytovat roaming se zpožděním do 50ms.

Tento moderní roaming umožňuje vysokorychlostní bezpečné předávání a zajišťuje přechod bezdrátových klientů mezi přístupovými body v časech kratších než 50ms, předchází výpadkům spojení během předávání a zvyšuje bezpečnost v extrémně náročných podmínkách.



Rychlejší roaming

Bezdrátový řadič WAC-1001 s obvykle nachází v rozvaděči podél trati nebo v řídicím centru. Předávací čas snižuje tak, že minimalizuje čas potřebný pro vyhledávání přístupových bodů a spojení s klienty. WAC-1001 poskytuje efektivní centralizovanou správu zabezpečení a řízení sítě umožňuje klientů přepojení v čase do 50ms. Tato nová technologie zlepšuje předávací proces a umožňuje plynulejší přenos dat v celé řadě mobilních aplikací a je zvláště vhodná pro komunikaci mezi vlaky a pozemní sítí.

Bezpečný roaming

WAC-1001 podporuje aktivní ověřování a šifrování, čímž zajišťuje, že připojení k síti je bezpečné. Pro realizaci plynulého předání je bezdrátový klient předem ověřen bezdrátovým řadičem a pak rychle předán bez dalšího ověřování. Tento mechanizmus významně snižuje latenci při ověřování před dalším připojením klienta k přístupovému bodu, což výrazně zvyšuje rychlost a spolehlivost připojení v real-time aplikacích citlivých na roamingové zpoždění.

Co odlišuje Moxa řešení od konkurence?

Moxa řešení je nejméně nákladné roamingové řešení na trhu s časem do 50ms a dále nabízí následující výhody:

  • Různé metody roamingu: porovnávací, přidělovací nebo hybridní pro aplikace využívající všesměrové, směrové nebo kabelové antény pro signálové pokrytí.


U „porovnávacího roamingu“ dosahuje čas přepojení bezdrátových klientů 50ms při přepojování mezi přístupovými body s všesměrovými anténami




U „přidělovacího roamingu“ dosahuje čas přepojení bezdrátových klientů 50ms při přepojování mezi přístupovými body se směrovými nebo kabelovými anténami


U „hybridního roamingu“ dosahuje čas přepojení bezdrátových klientů 50ms při přepojování mezi přístupovými body s různými typy antén

  • Různé módy roamingových mostů pro různě rozsáhlé sítě
  • Předávání kratší než 50ms při spojení prků řad AWK-3121- nebo 4121-RS

Více informací o Moxa WAC-1001:

Bezdrátový řadič WAC-1001 je ideální pro aplikace, kde je obtížné instalovat kabeláž, kabeláž by byla příliš nákladná nebo jsou zařízení mobilní a musí se připojit k síti TCP/IP. Standardní modely WAC-1001 mohou pracovat v teplotách 0°C až 60°C, modely s rozšířenou provozní teplotou pak v teplotách -40°C až 75°C a jsou dostatečně robustní pro provoz ve všech průmyslových prostředích. Instalace je snadná díky volbě uchycení na DIN lištu nebo na panel rozvaděče. Řadič WAC-1001 s širokým rozsahem provozních teplot, krytím IP30, přehlednou LED indikací stavu a snadnou instalací je cenově efektivním řešením pro všechny typy průmyslových bezdrátových aplikací.

Základní vlastnosti:

Rozšířené zabezpečení
  • IEEE 802.1X/RADIUS
  • WPA/WPA2/802.11i
  • Integrované DI a DO pro vzdálené monitorování a výstrahy
Maximální dostupnost spojení
  • Turbo Roaming do 50 ms
  • Zálohování konfigurace
  • Duální redundantní napájecí DC vstupy
Rychlé předávání
  • Technologie předběžného ověřování

Připravované rozšíření!

WAC-2001 je ideální pro pokrytí velmi rozlehlých železničních tratí, které vyžadují více LAN sítí. Díky podpoře L3 směrování může WAC-2001 řídit přístupové body připojené z různých podsítí.

Pro více informací o WAC-1001 navštivte produktovou stránku:
http://www.moxa.com/product/WAC-1001.htm.
Zpět na zpravodaj