Srpen 2010
www.moxa.cz
Moxa Zpravodaj
 
 
Hlavní téma

Spolehlivé a nepřetržité síťové spojení přes mobilní telefonní sítě

Při bezdrátové komunikaci jsou data přenášená vzduchem. Vzhledem ke specifickým vlastnostem tohoto média není bezdrátová komunikace vždy spolehlivá. Selhání bezdrátového připojení může být způsobeno řadou různých faktorů, mezí které patří ztráta mobilního signálu, rušení, nebo přerušení služby ze strany operátora. V těchto situacích není mobilní zařízení schopno samo upozornit na přerušené spojení z důvodu jeho nefunkčnosti.

Udržení trvalého mobilního připojení je důležité z mnoha pochopitelných důvodů. Jak můžeme vytvořit mobilní síť, která je spolehlivá?



Příčiny nestability mobilního připojení

K nespolehlivosti bezdrátové komunikace přispívají různé faktory včetně vlivů životního prostředí zeslabujících RF signál, elektronických zařízení, jako jsou bezdrátové telefony, Bluetooth zařízení, průmyslové mikrovlné trouby nebo vysílače, které ovlivňují bezdrátové spojení. Dále může být kvalita signálu ovlivněna poruchou zařízení, nebo jeho přemístěním v prostorách provozování aplikace. Další příčinou ztráty spojení je praxe operátorů, ukončovat spojení neaktivních uživatelů za účelem optimalizace šířky pásma. Ke ztrátě paketů může dojít taky v případě, že je signál v přijímači slabý pro použitou přenosovou rychlost.

Samozřejmostí je, že stálé připojení zaručuje nulovou ztrátu dat a že data budou zasílány okamžitě bez nutnosti čekat na vytvoření PPP spojení před odesláním.

Jak zajistit nepřetržité mobilní připojení

Zkušení technici i babičky posílající příležitostně emaily znají první a nejběžnější krok pro řešení záhadných poruch elektronických zařízení, kterým je restartování zařízení. Jednoduché vypnutí a opětné zapnutí zařízení je skutečně často účinným krokem k nápravě chyb nebo závad. To platí i pro mobilní zařízení. Pokud poskytovatel provede odpojení zařízení z důvodu jeho nečinnosti, restartování připojení ho znovu aktivuje. Pokud se bezdrátové spojení nezdařilo z důvodu přerušení služby nebo nízkého signálu, případné restartování zařízení vyvolá pokus o nové připojení.

Bývá poměrně jednoduché restartovat DVD přehrávač v obývacím pokoji, nebo počítač na stole. Distribuované bezdrátové aplikace bohužel fungují v mnohem rozlehlejším prostoru, který změní jednoduchý restart ve velmi komplikovanou úlohu. Je to časově mnohem náročnější a ani ekonomicky není přijatelné posílat technika do vzdálených lokalit za účelem pouhého restartování mobilních zařízení.

Jako doplněk k použití robustních průmyslových zařízení, u kterých je v první řadě menší pravděpodobnost poruchy, se používají dvě jednoduché metody pro prevenci nákladných a časově náročných zásahů údržby. Je to buď zakoupení softwaru pro vzdálenou správu, který je obvykle nákladný, nebo volba zařízení s možností nakonfigurování pravidelného ověřování připojení. Mezi používané metody patří pokus o připojení po zapnutí (ověření, že zařízení může navázat připojení k ISP), idle/alive potvrzování spojení a pravidelný ping na vzdálený počítač. Tento postup zajišťuje stálé spojení.

GuaranLink zajišťuje spolehlivé a nepřetržité mobilní připojení

Produkty Moxa OnCell jsou vybaveny technologií GuaranLink, která umožňuje spolehlivé trvalé připojení. GuaranLink zajišťuje, že bezdrátové připojení bude k dispozici kdykoli ho bude potřeba. Výsledkem je nulová ztráta dat a připojení připravené pro okamžitou mobilní komunikaci. GuaranLink používá následující funkce:

Zaprvé, pokud je GuaranLink povolen a je detekován slabý signál, dojde automaticky k odpojení a k opětovnému připojení za účelem vytvoření silnějšího spojení. Pokud jsou použity Moxa routery se dvěma SIM, GuaranLink automaticky odpojí první SIM kartu se slabým mobilním signálem a pokusí se vytvořit silnější spojení pomocí druhé SIM karty.

Zadruhé, funkce ISP Initial Connection Check pro počáteční ověřovací připojení k ISP (poskytovatel datového připojení) zajistí, že bude OnCell schopný navázat spojení s ISP i po restartu.

Zatřetí, funkce Cellular Connection Alive Check pro kontrolu mobilního připojení zajišťuje, že mobilní spojení bude udržováno funkční i když nejsou delší dobu přenášena žádná data. Používá se k tomu DNS/Ping na vzdáleného hostitele.

V neposlední řadě funkce Packet-level Connection Check ověřuje, jestli je mobilní síť průchodná.


ISP Initial Connection Check


Cellular Connection Alive Check


Packet-level Connection Check


Tyto tři kontroly mají shodný cíl ověřit, že zařízení OnCell mají funkční mobilní připojení. Přerušení komunikace vyvolá okamžité řešení problému například přechodem na druhou SIM kartu nebo restartem zařízení. Pracovníci údržby mohou nakonfigurovat automatické provádění těchto užitečných nápravných funkcí bez zásahu živatele.

Mimo to vytváří GuaranLink záznam systémových událostí pro usnadnění následného řešení případných problémů. Díky trvalému připojení je možné řešit problémy mobilních zařízení OnCell vzdáleně. Bez GuaranLink musí být do vzdálené lokality odeslán pracovník údržby, který provede opravu nebo restart nedostupného zařízení.

Zařízení Moxa OnCell s GuaranLink

Mobilní routery Moxa umožňují připojit až čtyři ethernetová zařízení přes mobilní síť a poskytují bezpečné mobilní GSM / GPRS nebo UMTS / HSDPA spojení pro spolehlivé primární a záložní připojení k síti v aplikacích průmyslové automatizace.

Mobilní routery Moxa podporují směrovací funkce a síťové protokoly potřebné pro připojení vzdálených ethernetových zařízení přes mobilní telefonní sítě.

Základní vlastnosti zařízení OnCell 5004/5104:

OnCell 5004/5104
Průmyslový čtyřpásmový GSM/GPRS router pro mobilní telefonní sítě

  • Univerzální čtyřpásmová podpora GSM/GPRS 850/900/1800/1900 MHz
  • Primární a záložní bezdrátové WAN připojení pro průmyslové použití
  • Připojení až čtyř 10/100BaseT(X) zařízení přes integrované VPN
  • Možnost oboustranného spojení s privátními IP adresami pomocí OnCell Central Manager
  • Redundantní DC napájecí vstupy
  • Podpora GuaranLink

OnCell 5004/5104-HSDPA
Průmyslový pětipásmový GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA vysokorychlostní router pro mobilní telefonní sítě

  • Primární a záložní bezdrátové WAN připojení pro průmyslové použití
  • Připojení až čtyř 10/100BaseT(X) zařízení přes integrované VPN
  • Možnost oboustranného spojení s privátními IP adresami pomocí OnCell Central Manager
  • Redundantní DC napájecí vstupy
  • Podpora GuaranLink

 


» Zpět na zpravodaj
 

Kontakt Moxa
box

 

Dozvědět se více
line
box

 

Další odkazy
box

Naší snahou je Vás informovat o zajímavých a cenově výhodných akcích naší firmy. E-maily jsou Vám rozesílány na základě kontaktů s naší firmou v minulosti. V případě, že si nepřejete nadále zasílat tyto informace, prosím, odpovězte na tento email a do předmětu napište NEZASÍLAT ELVAC NEWS. Děkujeme.
 

Copyright © 2010 Moxa Inc. All rights reserved.