Srpen 2010
www.moxa.cz
Moxa Zpravodaj
 
 
Produktové informace

Jak detekovat úniky paměti v C/C++ programech pro vestavné počítače – dokument volně ke stažení

Softwaroví vývojáři mohou v C/C++ řídit dynamické přidělování paměti, ale ignorování některých základních ochranných opatření mohou způsobit problémy se správou paměti, jedněmi z nich jsou úniky paměti, které mohou vést k degradaci systému.

K únikům paměti dochází, když se alokovaná paměť neuvolní po použití, nebo když je přepsán ukazatel na alokovanou paměť a tím se tato část paměti stane nepoužitelnou. V nejhorším případě, pokud k únikům dochází opakovaně, se může stát kapacita paměti pro systém nedostatečná a ten se začne chovat nepředvídatelně. Například “out of memory killer” služba pak může zastavit jeden nebo více běžících procesů za účelem uvolnění paměti pro systém.

Úniky paměti jsou velkým problémem pro vestavné počítače s omezenou kapacitou paměti a vývojáři vestavných aplikací musí věnovat velkou pozornost jejich předcházení. Mimo pečlivý návrh a programování mohou zabránění paměťových úniků pomoci také nástroje „memory debugger“. Pro operační systém Linux je k dispozici mnoho open source memory debuggerů.

V následujících měsících budou představeny Linuxové nástroje, jako jsou mtrace, memwatch a valgrind na částech C programu. Tento měsíc si předvedeme použití mtrace…

Pro stažení kompletního dokumentu klikněte zde.

 


» Zpět na zpravodaj
 

Kontakt Moxa
box

 

Dozvědět se více
line
box

 

Další odkazy
box

Naší snahou je Vás informovat o zajímavých a cenově výhodných akcích naší firmy. E-maily jsou Vám rozesílány na základě kontaktů s naší firmou v minulosti. V případě, že si nepřejete nadále zasílat tyto informace, prosím, odpovězte na tento email a do předmětu napište NEZASÍLAT ELVAC NEWS. Děkujeme.
 

Copyright © 2010 Moxa Inc. All rights reserved.