Prosinec 2009
www.moxa.cz
Moxa Zpravodaj
 
 
Hlavní téma

Průmyslové síťové prvky se dvěma rádiovými moduly pro spolehlivé bezdrátové sítě

Rádiové rušení bylo a vždy bude velkým problémem pro bezdrátové aplikace. Při bezdrátové komunikaci se data přenášejí vzduchem a s ohledem na vlastnosti tohoto média je nezbytné pro zajištění spolehlivého spojení uplatnit jiné technické znalosti.

Rušení se běžně vyskytuje jen na úzkém frekvenčním pásmu. Pokud se pro komunikaci používá současně více různých frekvencí, může přenos dat plynule pokračovat i v případě, že dojde k rušení některého z používaných kmitočtů.


Tradiční bezdrátová architektura s jedním rádiovým spojením

Standardní architektura bezdrátové infrastruktury obsahuje přístupové body (AP) přes které se jednotliví klienti připojují k síti Ethernet. Vzhledem k tomu, že klienti jsou k AP připojeni jen jedním rádiovým spojením, dojde k odpojení klientů od sítě v případě selhání tohoto spojení.



Obr. 1: Tradiční architektura bezdrátové sítě s prvky vybavenými jedním rádiovým modulem

Nová bezdrátová architektura s dvěma rádiovými moduly

V tomto případě jsou použity dva nezávislé rádiové moduly pro vytvoření dvou oddělených bezdrátových spojení na různých frekvencích. Tím je zabráněno přerušení komunikace.

K dosažení redundance bez nutnosti měnit stávající strukturu bezdrátové sítě LAN jsou vhodné AP a klienti, kteří podporují dvojité rádiové spojení (obvykle se jeden rádiový modul nastavuje na kanál z frekvenčního pásma 2,4GHz a druhý na kanál z pásma 5GHz, aby se zabránilo rušení).


Obr. 2: Architektura bezdrátové sítě s prvky vybavenými dvěma rádiovými moduly

Moxa redundantní technologie se dvěma rádiovými moduly

Moxa nastavuje vysokou laťku pro bezdrátovou redundanci uvedením zařízení se dvěma nezávislými rádiovými moduly. Zařízení AWK-5222 jsou robustní univerzální (AP/ Bridge/ Klient) síťové linky pro sítě standardu IEEE 802.11a/b/g vybavené nejnovější proprietární technologií pro bezdrátovou redundanci. AWK nabízí velkou škálu konfigurací bezdrátového připojení pro maximálně stabilní spojení v kritických průmyslových bezdrátových aplikacích. Pro vysokou spolehlivost není důležitá jen redundance bezdrátového spojení, ale i drátového připojení k ethernetu. Z tohoto důvodu má AWK-5222 dva ethernetové porty s podporou RSTP (Rapid Spanning Tree Protocol) a Turbo Ring™ redundantních technologií.

Díky technologii Moxa pro bezdrátovou redundanci se dvěma rádiovými moduly je konfigurace síťových prvků jednoduchá a komunikace velmi spolehlivá.


Různé typy operačních módů pra vaše aplikace

Série AWK poskytuje celou řadu operačních módů a je tak vhodná pro jakýkoli typ topologie dle požadavků vaši aplikace.


Redundance se dvěma rádiovými moduly

V tomto případě jsou sestavena dvě nezávislá bezdrátová spojení mezi redundantními AP a redundantními klientskými zařízeními. Obvykle jsou jejich rádiové moduly nastaveny na 2,4GHz a 5GHz pro zabránění rušení. Pokud dojde k poruše jednoho z těchto bezdrátových spojení, druhé spojení dále zajišťuje komunikaci mezi redundantními AP a klienty.

Konfigurace je snadná a jednoduchá. Vše co je potřeba udělat je připojení redundantního AP na jedné straně a redundantního klienta na straně druhé a nastavení různých SSID pro každý rádiový spoj. Následující obrázek ukazuje webové konfigurační rozhraní prvku Moxa AWK-5222, ve kterém je WLAN 1 nastavena na SSID1 a WLAN 2 na SSID2.


Obr. 3: Redundance se dvěma rádiovými moduly

Mimo schopnosti připojit jeden nebo více redundantních klientů mohou být současně k AP připojeni i standardní klienti s jedním rádiovým modulem.


Obr. 4: Redundance se dvěma rádiovými moduly a připojeným standardním klientem

Wireless Bridge mód

Prvky AWK nabízejí další funkce využívající dva rádiové moduly, jako je například tzv. bezdrátový most, ve kterém je WLAN 1 nastavena jako "master AP" a WLAN 2 jako "slave client". V tomto režimu se prodlužuje dosah bezdrátové sítě bez snížení přenosového pásma. Tato vlastnost je důležitá při použití ve funkci WDS (Wireless Distribution System) uzlů s velkými nároky na rychlost. Datová propustnost standardního WDS módu je 25 Mbps/(n-1), kde n je počet WDS uzlů. Například pokud je spoj složen ze 4 uzlů, datová propustnost je kolem 8 Mbps.


Bezdrátový klient

Většina WLAN sítí pracuje v tzv. „infrastructure“ módu. V klientském módu slouží bezdrátový prvek k připojení síťových zařízení bez vlastního bezdrátového rozhraní. Tímto způsobem mohou být k síti LAN nebo do internetu připojena i zařízení, která nemohou být rozšířena o bezdrátový adaptér. Může to být buď z hardwarových důvodů protože nemají potřebný rozšiřující slot nebo port, nebo do nich není možné nainstalovat potřebný ovladač.


Obr. 5:Použití bezdrátového klienta

Výhody průmyslového řešení Moxa s dvěma rádiovými moduly:

  • Řešení bezdrátové redundance s dvěma rádiovými moduly pro eliminaci výpadků spojení během přenosu dat
  • Kompatibilita s IEEE 802.11a/b/g
  • Certifikace EN50155, EN50121-3-2 a EN50121-4 pro aplikace v nepříznivých provozních podmínkách z hlediska EMC rušení, vibrací a rázů
  • 100 ms proprietární technologie Turbo Roaming™ pro rychlý přechod klientů mezi AP
  • Různé operační módy
  • Komunikace na dlouhé vzdálenosti; přes 10 km
  • RSTP pro redundanci kabelového připojení a předcházení síťových smyček
  • Transparentní bezdrátové síťové propojení

 


» Zpět na zpravodaj
 

Kontakt Moxa
box

 

Dozvědět se více
line
line
box

 

Další odkazy
box

Naší snahou je Vás informovat o zajímavých a cenově výhodných akcích naší firmy. E-maily jsou Vám rozesílány na základě kontaktů s naší firmou v minulosti. V případě, že si nepřejete nadále zasílat tyto informace, prosím, odpovězte na tento email a do předmětu napište NEZASÍLAT ELVAC NEWS. Děkujeme.
 

Copyright © 2009 Moxa Inc. All rights reserved.