Září 2009
www.moxa.cz
Moxa Zpravodaj
 
 
Hlavní téma

Vysokorychlostní roaming v bezdrátových sítích

Je výkon vaši průmyslové aplikace omezován pomalou rychlostí přechodu klientů mezi přístupovými body v bezdrátové síti? Pak by mohl být vysokorychlostní roaming řešením, které hledáte. V tomto článku si představíme dva způsoby, jak zvýšit rychlost roamingu na úroveň přijatelnou i v mobilních aplikacích.

Základy lineárního roamingu

Podmínky pro roaming se v různých aplikacích liší. Nyní použijeme lineární roaming jako názorný příklad, jak roaming funguje a jakým faktorům je potřeba věnovat pozornost.

Na následujícím obrázku se klient pohybuje zleva doprava přes tři různé přístupové body (AP). Během pohybu klienta se síla signálu z prvního AP postupně snižuje a sila signálu z druhého AP zvyšuje. Většina komerčních bezdrátových klientů používá jako rozhodující parametr pro roaming pouze kvalitu komunikace. To znamená, že pokud signál z prvního AP klesá a data nemohou být přenášena, nejprve snížuje klient v IEEE 802.11b síti komunikační rychlost z 11 Mbps na 5.5 Mbps, pak na 2 Mbps a 1 Mbps. Pokud je kvalita komunikace stále nedostatečná a dochází ke ztrátě komunikace, rozhodne se klient pro přechod z prvního AP na druhý AP.


Roaming fungující tímto způsobem může uspokojit mnoho aplikací, které nejsou kritické. Nicméně, tento mechanismus narušuje plynulost přenosu dat u video a audio aplikací, které vyžadují vyšší kvalitu přenosu dat.

První metoda: Rozhodování podle síly signálu

Jedním z nejběžnějších metod pro zvýšení rychlosti roamingu je použití rozhodovací úrovně síly signálu pro roaming


Algoritmus s rozhodovací úrovní signálu umožňuje přechod klienta mezi AP pouze tehdy, pokud signál stávajícího AP klesne pod určitou úroveň. Přechod na jiný AP tak současně zvyšuje kvalitu komunikace i sílu signálu.

To znamená, že u této metody bude klient vyhledávat AP s nejlepší kvalitou signálu a přecházet na něj pouze v případě, že kvalita signálu stávajícího AP klesla pod předdefinovanou úroveň. To může zabránit tzv. ping-pong efektu se zbytečnými přechody mezi AP, ke kterým dochází, když se klient pohybuje tam a zpět mezi dvěma AP. Také to může zvýšit rychlost roamingu a plynulost přenosu dat.

Druhá metoda: Sjednocení čísel kanálů u AP

Druhým způsobem jak zvýšit rychlost roamingu je sjednocení čísel kanálů u všech AP, aby se ušetřil čas potřebný pro přepínání kanálů u roamingu. Jednotný výběr kanálu ale způsobuje rušení, a proto se uživatelům doporučuje z důvodu eliminace rušení nastavit různá čísla kanálů u sousedních AP.


Doporučení

Stejně jako u všech nových technologií existuje několik omezení, kterých by si uživatelé měli být vědomi, protože se jim lze snadno vyhnout. U metody s minimální úrovni síly signálu dochází k degradaci výkonu sítě, pokud klienti musí často vyhledávat nové AP a ty musí také včas reagovat. Pro vyřešení tohoto problému je potřeba věnovat větší pozornost topologii sítě a konfiguraci zařízení.

Druhým omezením je to, že v současnosti neexistuje jednotný standard pro vysokorychlostní roaming a přechod mezi dvěma AP od různých výrobců proto nemusí být možný. Tento problém lze naštěstí snadno vyřešit použitím přístupových bodů od stejného výrobce v rámci celé bezdrátové sítě.

Více informací

 


» Zpět na zpravodaj
 

Kontakt Moxa
box

 

Dozvědět se více
line
box

 

Odkazy na zdrojové články
box

Naší snahou je Vás informovat o zajímavých a cenově výhodných akcích naší firmy. E-maily jsou Vám rozesílány na základě kontaktů s naší firmou v minulosti. V případě, že si nepřejete nadále zasílat tyto informace, prosím, odpovězte na tento email a do předmětu napište NEZASÍLAT ELVAC NEWS. Děkujeme.
 

Copyright © 2009 Moxa Inc. All rights reserved.