Září 2009
www.moxa.cz
Moxa Zpravodaj
 
 
Technická poradna

Integrace IP videa do SCADA systémů, III. část

Tradiční způsob, jak vložit video do SCADA systému vyžaduje použití ActiveX SDK (software development kit), který je dodáván výrobcem IP videozařízení a vynaložení času na studium zařízení a sestavení programového kódu. Chcete-li se vyhnout tomuto náročnému procesu, můžete využít nový uživatelsky nenáročný a snadno použitelný VPort Video Gadget od společnosti Moxa. V tomto článku si ukážeme, jak je snadné vložit video do SCADA systému pomocí VPort Video Gadget.

Co je to VPort Video Gadget?

VPort Video Gadget je softwarový nástroj složený z několika objektů obsahujících všechny funkce potřebné pro vložení videa do SCADA systému. Tyto funkce umožňují připojení a odpojení VPort zařízení, zobrazení videa, ukončení videa, polohování kamery pomocí PTZ, ovládání zvuku a ukládání snímků. Největší výhodou pro integrátory je, že nemusí vytvářet žádný programový kód a ušetří tak spoustu času a technických zdrojů.

Výhody použití VPort Video Gadget

Pro ilustraci, jaké výhody VPort Video Gadget přináší technikům a systémovým integrátorů jsme vytvořili následující tabulku srovnávající VPort Video Gadget a ActiveX Control SDK

ActiveX SDK VPort Video Gadget
Studium dokumentace Přes 70 příkazů V současné době 8 příkazů
Programování Ano Ne
Pokus & Omyl Ano Ne
Znalost programování Ano Ne
Přibližný čas potřebný pro použití ActiveX Control SDK 3 až 7 dnů 1 až 3 hodiny

Jak si můžete všimnout, hlavní výhoda VPort Video Gadget je úspora času a úsilí věnovaného programování.

Jak funguje VPort Video Gadget?

Vzhledem k tomu, že existují různé metody pro instalaci VPort Video Gadget v závislosti na typu používaného SCADA softwaru, měli byste při jeho instalaci využít instrukcí uvedených v uživatelské příručce. Jakmile je VPort Video Gadget nainstalován, najdete seznam jednotlivých funkčních objektů ve složce, do které byl nainstalován. (Následující kroky popisují instalaci pro Citect SCADA software.)

Krok 1: Vyberte knihovnu videogadget.


Krok 2: Přesuňte vybrané funkční objekty do panelu systému SCADA. Objeví se dialogové okno pro zadání potřebných parametrů připojení k zařízení VPort. Zadejte potřebné parametry.


Krok 3: Uložte a zkompilujte projekt. Klikněte na Run pro jeho spuštění.




Shrnutí

Doplnění vzdálených monitorovacích systémů o vizuální dohled je nejnovější trend automatizačních systémů. Přestože ActiveX Control SDK je vhodný způsob pro vkládání videa do SCADA systémů, vyžaduje ze strany systémových integrátorů a techniků velké množství času pro studium a realizaci. Uživatelsky přívětivý nástroj jako je VPort Video Gadget může vkládání videa do SCADA systémů výrazně zjednodušit. VPort Video Gadget je v současné době dostupný jen pro software Citect SCADA, ale v blízké budoucnosti bude podporovat taky systémy Intouch, iFix a další. Mimo to je ve vývoji více funkci vyhovujících většímu spektru aplikací videa.

VPort Video Gadget si můžete stáhnout zdarma jako součást balíčku Moxa VPort ActiveX SDK PLUS. Pro stažení SDK balíčku klikněte zde. Prosíme o prostudování VPort uživatelské příručky s podrobnými instalačními instrukcemi pro integraci do vašeho SCADA systému.

Více informací

 


» Zpět na zpravodaj
 

Kontakt Moxa
box

 

Dozvědět se více
line
box

 

Odkazy na zdrojové články
box

Naší snahou je Vás informovat o zajímavých a cenově výhodných akcích naší firmy. E-maily jsou Vám rozesílány na základě kontaktů s naší firmou v minulosti. V případě, že si nepřejete nadále zasílat tyto informace, prosím, odpovězte na tento email a do předmětu napište NEZASÍLAT ELVAC NEWS. Děkujeme.
 

Copyright © 2009 Moxa Inc. All rights reserved.