Srpen 2009
www.moxa.cz
Moxa Zpravodaj
 
 
Hlavní téma

Je vaše síť připravená na IPv6?

Konec IPv4 sítí se blíží. Podle zprávy OECD z června 2008 bylo 80% adresového prostoru IPv4 (současný standard) vyčerpáno již v září 2007. Vzhledem k tomu, že poptávka po IP adresách se stále zrychluje díky rychlému růstu populace, zavádění širokopásmového připojení a celosvětové poptávce po veřejných IP adresách pro komunikační aplikace jako je VoIP, mobilní telefonie a internetovému připojení senzorů, je přechod internetu na protokol IPv6 jediným možným dlouhodobým řešením. Globální přechod na IPv6 již probíhá a proto je potřeba s ním počítat. Uveďme si základní informace o IPv6, jeho současném rozšíření a způsobu jak zjistit připravenost sítě na IPv6.

Nová generace

Internet Protocol verze 6 (IPv6) je další generací protokolu navrženého komisí IETF (Internet Engineering Task Force) jako náhrada Internet Protocol verze 4 (IPv4). Původní IPv4 byl vyvinut v době, kdy si ještě nikdo nedokázal představit dnešní rozšíření internetu. Ačkoli je tento protokol stále standardem pro internet, jeho omezení jsou známa už dlouhou dobu. Největším omezením IPv4 je adresový prostor, který poskytuje pouze čtyři miliardy síťových uzlů a počet volných adres je tak rychle vyčerpáván v důsledku neustálého rozšiřování internetu. Naproti tomu IPv6 poskytuje adresový rozsah 340 undecillionů (340 x 1036), což je dostatečné množství na to, aby mohlo být do internetu připojeno každé elektronické zařízení dnes i v budoucnu.

Experti předpokládají, že k vyčerpání nepřidělených IPv4 adres bude velkým problémem následujících dvou až tří let, pokud nedojde k rychlému přechodu na alternativní řešení. Podle Geoffa Hustona vyčerpá IANA (Internet Assigned Number Authority) všechny dostupné IPv4 adresy ze svého zásobníku do roku 2010 a regionální registrátoři (RIR) vyčerpají souvislé bloky nepřidělených adres v roce 2011, pokud bude pokračovat současný trend (Grafy 1 a 2).





Vývoj celosvětového přechodu

Je potřeba počítat s tím, že do konce roku 2011 už budou na internetu nové servery a klienti s IPv6 adresami. V případě, že zbytek světa neprovede úplnou migraci na IPv6, budou IPv4 počítače a zařízení potřebovat přístup na IPv6 servery a poskytovat služby IPv6 klientům.

V mnoha případech hrají veřejné zakázky důležitou roli při směrování prodejců k rozvoji IPv6 řešení a ty pak urychlují nasazení i v soukromém sektoru. Úřad pro řízení a rozpočet spojených států (OMB) uvedl, že do 30. června 2008 musí všechny páteřní sítě americké federální agentury přejít na IPv6. Podle OMB by se agentura měla zaměřit na vytvoření bezpečných sdílených IPv6 služeb během svých pravidelných cyklů technologických obměn.


Do dnešního dne OMB nevyčlenila žádné mimořádné prostředky pro federální agenturu za účelem přechodu na IPv6, ale předpokládá se, že výdaje federální agentury byly v roce2007 asi 56,5 miliónů USD. Zpráva společnosti RTI International vypracovaná pro Národní institut pro standardy a technologie (NIST) vydaná v říjnu 2005 odhaduje náklady federální agentury do procesu přechodu na IPv6 na 1,5 miliardy USD v příštích 5 letech a 4,6 miliardy dolarů během příštích 20 let.

Mimo to je zřetelný i značný pokrok národních vlád ve snaze využití výhod včasného přechodu na IPv6. Například:

  • Next Generation Internet Project (CNGI) v Číně je pětiletý plán, jehož cílem je převzetí vedoucího postavení v internetových a informačních technologiích. Technologickým jádrem plánu CNGI je IPv6. Čína představila CNGI a její IPv6 síťovou infrastrukturu na loňské olympiádě v Pekingu. Sloužila pro komplexní propojení pomocí IPv6 od bezpečnostních kamer přes koordinaci dopravy až po profesionální kamery zachycující olympijské události.

  • V Evropě jsou silným tahounem přechodu na IPv6 mobilní komunikace. Evropský institut pro normalizaci v telekomunikacích (ETSI) a IPv6 Forum mají uzavřenou smlouvu o spolupráci. Kromě dohody s ETSI má IPv6 Forum taky partnerství s UMTS Forum, GSM Association a 3GPP Group.

  • V jihovýchodní Asii Japonské ministerstvo pro internet a komunikace vydalo v dubnu 2007 pokyn e-Government IPv6 Systems s cílem pomoci centrálním ministerstvům a agenturám v plánování a podpoře IPv6 e-Government systémů. Korejské ministerstvo informací a komunikací stanovilo cíl výměny internetových systémů za IPv6 Do roku 2010. Australský vládní úřad pro správu informací (AMIGO) zveřejnil strategii třífázového přechodu vládních agentur na IPv6 od ledna 2008 do prosince 2015.

IPv6-ready průmyslové ethernetové přepínače

Ve veřejném i soukromém sektoru dochází k migraci na IPv6 kompatibilní přepínače, směrovače a operační systémy pro osobní počítače a servery. Nicméně většina dnes dostupných přepínačů a směrovačů splňujících IPv6 požadavky je určena především pro kancelářské použití. V průmyslových prostředích se ale setkáváme s neočekávatelnými rizikovými vlivy, které mohou mít vliv na nepřetržitý provoz ethernetových zařízení. Některé z těchto vlivů mohou mít dokonce za následek vážné katastrofy či ztráty na životech a majetku. Z těchto důvodů musí systémoví integrátoři volit zařízení, které splňují IPv6 požadavky, ale současně mají průmyslovou odolnost nutnou pro robustní průmyslové sítě.

Více informací

 


» Zpět na zpravodaj
 

Kontakt Moxa
box

 

Dozvědět se více
line
box

 

Odkazy na zdrojové články
box

Naší snahou je Vás informovat o zajímavých a cenově výhodných akcích naší firmy. E-maily jsou Vám rozesílány na základě kontaktů s naší firmou v minulosti. V případě, že si nepřejete nadále zasílat tyto informace, prosím, odpovězte na tento email a do předmětu napište NEZASÍLAT ELVAC NEWS. Děkujeme.
 

Copyright © 2009 Moxa Inc. All rights reserved.