Červenec 2009
www.moxa.cz
Moxa Zpravodaj
 
 
Technická poradna

Integrace IP videa do SCADA systémů, I. část

Na rozdíl od běžných I/O signálů, jejichž zpracování je pro techniky zabývající se automatizaci jednoduchou záležitostí, vyžaduje začlenění videosignálu do aplikací hlubší studium SDK dokumentů, více programování a testů. Tento článek je první částí třídilné série poskytující návod pro začlenění videa do SCADA systémů.


Užitečný nástroj: ActiveX Control SDK

Většina IP videozařízení je dodávána s ActiveX Control komponentami pro dekódování videa a další obsluhu v aplikaci Internet Explorer. ActiveX Controls je OCX komponenta, která využívá Microsoft COM (Component Object Model) technologii pro začlenění do aplikačního softwaru. Nepoužívá se pouze na rozšířených platformách podporujících WIN32, IE Plug-in a Visual Basic, ale je oblíbená taky u softwaru pro průmyslovou automatizaci, jako jsou SCADA. Pro snadnou integraci do programů na platformě Windows většina výrobců IP videozařízení poskytuje ActiveX Control SDK (software development kit). V následující sekci použijeme VPort ActiveX SDK PLUS pro názorné předvedení jak začlenit IP video do dvou populárních SCADA systémů: Citect a InTouch. Prvním krokem je instalace VPort ActiveX SDK PLUS na PC nebo server, na kterém běží SCADA software.


Použití VPort ActiveX SDK PLUS v systému Citect

1. Klikněte na ikonu ActiveX v nástrojovém panelu (Obrázek 1).


obrázek 1

2. Vyberte VPortSDK Control (Obrázek 2.1) ze seznamu ActiveX Control komponent. VPortSDK komponenta se pak objeví na hlavním panelu (Obrázek 2.2).


obrázek 2.1


obrázek 2.2

3. Dvojklikem na ikonu VPortSDK se otevře okno jako na obrázku 3.1. Název objektu (Object Name) zjistíte v rámečku Access --» Identification (na následujícím obrázku to je AN202). Pak můžete do hlavního panelu (Obrázek 3.2). přidat nové tlačítko volbou Input a zapsáním kódu pro akci Down (Obrázek 3.3).
Příklad:
ObjectSetProperty(ObjectByName("AN202"),"ServerIP", "192.168.127.100");
ObjectSetProperty(ObjectByName("AN202"),"VideoProtocol", 1);
ObjectCallMethod(ObjectByName("AN202"),"Connect");




obrázek 3.1


obrázek 3.2


obrázek 3.3

4. Pak vyberte Compile a Run a můžete sledovat video přímo v aplikaci Citect.

Použití VPort ActiveX SDK PLUS v systému Intouch

1. Vytvořte nové okno v Intouch WindowMaker (Obrázek 1.1).



obrázek 1.1

2. Pravým tlačítkem vyberte Configure --» Wizard/ActiveX Installation ve stromovém menu. Pak klikněte na Open a vyběrem ActiveX Control Installation v dialogu Wizard/ActiveX Installation nainstalujete VPortSDK Control (Obrázek 2.1).


obrázek 2.1

3. Vyberte ikonu Wizard Selection z horní nástrojové lišty. Pak klikněte na VPortSDKCtrl (Obrázek 3.2).


obrázek 3.2

4. Přidejte nové tlačítko a zatrhněte položku Action. Pak klikněte na tlačítko Action (Obrázek 4.1) a zobrazí se okno jako na obrázku 4.2. Vyberte Insert ActiveX Control z horní nástrojové lišty a nastavte Method/Property v ActiveX Control Browser (Obrázek 4.3). Pak nastavte odpovídající hodnoty u všech položek (Obrázek 4.4).



obrázek 4.1


obrázek 4.2


obrázek 4.3


obrázek 4.4

5. Po dokončení všech uvedených kroků uložte soubor volbou Save a spusťte projekt volbou Run (Obrázek 5.1).





Z výše uvedeného návodu je zřejmé, že pro vložení videa do SCADA systému pomocí ActiveX Control komponenty stačí jen několik kroků. Samozřejmě existuje ještě řada dalších funkcí podporovaných ActiveX Control SDK pro ovládání kamery a řízení přenosu videosignálu, jako jsou: Connect, Disconnect, Decode, Get Snapshot, Media Type atd. Systémoví integrátoři mohou těžit z výhod těchto funkcí při budování komplexních SCADA/HMI systémů s IP videodohledem. Příští měsíc si ukážeme, jak použít protokol Modbus/TCP pro nastavení a ovládání IP videozařízení ve SCADA systému Citect.

 


» Zpět na zpravodaj
 

Kontakt Moxa
box

 

Dozvědět se více
Expansion that's up to you
line
Industrial-grade cellular router
line
Simplify your industrial network connections
box

 

Odkazy na zdrojové články
box

Naší snahou je Vás informovat o zajímavých a cenově výhodných akcích naší firmy. E-maily jsou Vám rozesílány na základě kontaktů s naší firmou v minulosti. V případě, že si nepřejete nadále zasílat tyto informace, prosím, odpovězte na tento email a do předmětu napište NEZASÍLAT ELVAC NEWS. Děkujeme.

Copyright © 2009 Moxa Inc. All rights reserved.