Duben 2009
 
www.moxa.cz  
  PRODUKTOVÉ INFORMACE
Green bar
 
image-Gray top
  KONTAKT MOXA
 
  » Technická podpora  
  » Katalogy  
  » Napište nám  
  » Moxa Shop  
image-line
  DOZVĚDĚT SE VÍCE O...  
   
   
   
image-Gray down

 
Věřte jen tomu, co vidíte!

Vaše SCADA systémy mohou bez problémů automatizovat složité průmyslové procesy, u kterých je lidské řízení nepraktické. Senzory a akční členy mohou být umístěny v kritických bodech řízeného procesu a poskytovat podrobný přehled o událostech, jež se vyskytnou při jeho provozu. Ale i přes všechny real-time aktualizace těchto dat může být stále obtížné diagnostikovat problém a učinit potřebná opatření. Byl bezpečnostní poplach vyvolaný skutečným vetřelcem, nebo byl vyvolán novým zaměstnancem, který je v práci první den? Nebo to byla opět jen zatoulaná kočka? Přes všechna čísla na obrazovce, blikající kontrolky a troubící sirény zůstáváte v temnotě. To co pořád chybí je obraz.

IP video technologie jsou žhavým trendem současné průmyslové automatizace. Nejsou vhodné pouze pro dohledové systémy, ale mohou zvýšit úroveň i SCADA/HMI systémů doplněním vizuálního managementu. Časopis Control Engineering píše „moderní cenově efektivní a inteligentní digitální technologie, všudypřítomný Ethernet a systémoví inženýři, kteří musí vytvářet efektní systémy při nízkých nákladech, to jsou předpoklady pro zapojení lidského zraku a vizuální analýzy do řídicích systémů“. Jakým způsobem může vizuální kontrola vylepšit SCADA/HMI aplikace?

Výhody vizuálního dohledu

Vizuální dohled v reálném čase doplňuje automatizované monitorovací a řídicí procesy o vzdálenou vizuální správu. Tato schopnost nejen šetří náklady na řízení lidských zdrojů, ale přispívá i k plné automatizaci systému.

SCADA systémy instalované v průmyslové automatizaci a řídicích systémech poskytují údaje o stavu systému a lze je snadno integrovat i s dohledovými video technologiemi. Instalací systému pr monitorování obrazu v reálném čase je správce systému schopen získat vizuální data pro doplnění syrových SCADA dat. Vizuální monitorování v reálném čase může zajistit bezpečný provoz energetických zařízení, chránit proti vniknutí a neoprávněné manipulaci neoprávněnými zaměstnanci nebo předcházet nehodám. Například vetřelci, fyzické překážky nebo kouř indikující vznik požáru mohou být identifikovány na obrazovce a obslužný personál nemusí při každé události osobně zkontrolovat vzdálené místo, čímž se šetří čas i náklady.

Integrace vizuálního dohledu v reálném čase do SCADA systémů přináší systémovým operátorům více výkonných nástrojů pro správu systémů. Mezi hlavní výhody začlenění videa v reálném čase patří:

  • Možnost vidět co se děje ve vzdálené lokalitě i v případě, že žádný pracovník není na místě.
  • Úspora času a pracovních sil, pokud je možné sledovat zařízení a jeho okolí vzdáleně.
  • Poskytnutí přesnějších informací o nebezpečí technikům ještě před jejich výjezdem.
  • Videozáznam události i bez trvalého osobního dohledu.
  • Zabránění sabotážím a krádežím.


Zobrazení videa v softwaru Citect SCADA při vzniku události.

Integrace vizuálního dohledu do SCADA systému

Sítě moderních SCADA systémů přecházejí na Ethernetovou komunikaci a TCP/IP protokoly, aby mohly poskytovat více výhod vzdáleného přístupu, více schopností integrace a jednodušší nasazení a správu. Díky tomuto trendu se mnoho I/O zařízení může připojit přímo do sítě Ethernet pro větší datovou propustnost a variabilitu.

Tento „Ethernet-ready“ trend platí také pro dohledové video systémy. Nicméně, vzhledem ke komplexnosti technologií pro digitalizaci a kompresi videa a širokému spektru řešení pro síťové video, mohou mít systémoví integrátoři problém zvolit nejvhodnější řešení pro síťové video k integraci do svých SCADA systémů. Kromě toho musí integrátoři zvážit i možnost vlivu okolního prostředí a zvolit produkty odpovídajícím způsobem.

Díky pokroku technologií pro digitalizaci a kompresi videa, se síťové videoprvky stávají hlavním proudem v dohledových systémech. Mnoho síťových řešení pro digitální video, jako jsou IP kamery, videoservery a NVR (síťové videorekordéry), jsou vyvíjeny přímo pro účely dohledových systémů. Systémoví integrátoři ale mohou použít tyto prostředky taky pro snadnou integraci videa do svých SCADA systémů. Při rozhodování, které řešení pro síťové video je vhodné i pro použití se SCADA systémem je třeba brát v úvahu následující čtyři faktory:

  • Použitelnost
  • Spolehlivost
  • Integrovatelnost
  • Uživatelská přívětivost

Proč IP video?

V minulosti byly dohledové videosystémy jako například CCTV sítě založeny na analogových videokamerách. Současné kompresní a digitalizační metody pro zpracování videa dovolují přenos kvalitních obrazových informací přes Ethernet a TCP/IP protokoly. S použitím těchto prostředků lze velmi snadno integrovat video dohled i do SCADA systémů. V důsledku toho jsou technologie pro IP video aktuálním hlavním trendem dohledových systémů. Mezi výhody IP videa patří:

  • Společná síť – Využití stávající IP sítě šetří náklady na kabeláž a zvyšuje flexibilitu instalace, zejména při rozšiřování stávajících systémů. Ethernet TCP/IP síť může současně sloužit pro přenos dat z monitorovacích, řídicích a I/O zařízení společně s přenosem videa a zvuku a zároveň po společné kabeláži distribuovat i napájení ke koncovým zařízením díku PoE technologii.
  • Jeden systém – Integrací se SCADA systémy, nebo zabezpečovacími systémy (např. požárních, přístupových apod.) vznikne událostmi řízený dohledový systém s vyšší efektivitou monitorování. To znamená, že obraz může být zobrazován a zaznamenáván a zároveň může systém reagovat v reálném čase na události automaticky, nebo prostřednictvím obsluhy. Informace o události může být rovněž generována automaticky videoserverem a zaslána obsluze.

Průmyslové IP videosystémy

Běžné komerční IP kamery nejsou dostatečně odolné na to, aby vydržely tvrdé podmínky průmyslových prostředí. Eddie Lee, produktový manažer z Moxa USA Inc v lednovém vydání časopisu Control Engineering konstatuje: „Video enkodéry, běžně označované taky jako videoservery, nejsou potřebné, pokud se použije pro snímání obrazu IP kamera (webkamera). Problémem je, že většina IP kamer je dnes určena pro spotřební použití.“ Z tohoto důvodu se pobočka společnosti Siemens na Taiwanu rozhodla u svých I/O systémů pro automatizaci budov DESIGO INSIGHT používat průmyslové VPort systémy Moxa. Integrací Moxa IP videosystémů do SCADA systému je Siemens Taiwan schopen poskytnout zákazníkům vizuální správu pro rozšíření vzdáleného monitorování a řízení.

SCADA systémy poskytují komplexní pohled na všechny události v reálném čase, například i u velkých výrobních procesů a rozsáhlých energetických zařízení a poskytují informace potřebné k nápravě případných poruch a zvýšení efektivity. Přes množství užitečných syrových dat ale neposkytují dostatečný přehled o systému. Naštěstí existuje spolehlivé a funkční řešení tohoto nedostatku pomocí IP videosystémů.

Více informací na toto téma

Zpět na zpravodaj