Únor 2009
 
www.moxa.cz  
  PRODUKTOVÉ INFORMACE
Green bar
 
image-Gray top
  KONTAKT MOXA
 
  » Technická podpora  
  » Katalogy  
  » Napište nám  
  » Moxa Shop  
image-line
  DOZVĚDĚT SE VÍCE O...  
   
   
   
image-Gray down

 
Mediakonvertory pro sériovou linku s třícestnou komunikací

Většina běžně prodávaných převodníků pro přenos sériové linky po optickém vlákně (mediakonvertorů) je vybavena pouze jedním sériovým portem a jedním optickým portem a provádí pouze konverzi fyzické přenosové vrstvy. V průmyslových sítích jsou však požadavky na tento typ převodníků mnohem komplexnější a zahrnují taky hlediska snadného propojování, možnosti systémové diagnostiky a velkého počtu zařízení připojených k jedné lince. Volba mediakonvertorů s třícestnou komunikací je logickým řešením těchto požadavků.

Jak funguje třícestná komunikace?

Princip třícestné komunikace u převodníků sériové linky na optiku si můžeme demonstrovat na mediakonvertoru série ICF-1150. Každý převodník ICF-1150 je vybaven jedním optickým portem a dvěma sériovými porty. Pro rozhraní RS-232 je použit D-sub konektor a pro rozhraní RS-422 a RS-485 vyjímatelná svorkovnice. Pokud převodník série ICF-1150 přijímá data na jednom z portů, tak je odesílá dál prostřednictvím zbývajících dvou portů. Například pokud ICF-1150 přijme příkaz ze vzdáleného zařízení na optickém portu, tak ho současně předá dál přes porty RS-232 a RS-422/485.

mediko

Jednoduché propojování

Oproti tradičním převodníkům sériové linky na optiku, které mají jeden sériový port a jeden optický port, nabízí série Moxa ICF-1150 tři komunikační porty. Na základě dlouholetých zkušeností zvolila společnost Moxa nejčastěji v průmyslu používané konektory D-sub pro RS-232 port a vyjímatelné svorkovnice pro RS-422/485 port. Díky volbě běžně používaných konektorů mohou uživatelé ušetřit mnoho času při instalaci a údržbě.

Jednoduchá diagnostika komunikace

Při připojení řídicích systémů nebo snímačů k převodníku na optické vlákno potřebují uživatelé jednoduchý způsob, jak diagnostikovat příčinu poruchy v případě, že jsou vysílaná nebo přijímaná data blokovaná, nebo chybná. Ve většině případů uživatelé přistupují k výměně kabeláže pro ověření, jestli není příčinou nesprávné funkce. Další možností je testování s USB převodníkem na sériový port připojeným k notebooku. Pro tento postup je nutné od mediakonvertoru odpojit a po testu zpět připojit původní kabeláž. Tento postup ale nezaručuje, že po opětovném připojení bude komunikace funkční.

Třícestná varianta mediakonvertoru může vyřešit tento problém. Předpokládejme následující scénáře:

A. Mediakonvertor slouží pro připojení RS-485 zařízení Vzhledem k tomu, že port RS-232 optického převodníku je nevyužitý, můžeme k němu připojit notebook a například pomocí programu Hyper Terminal monitorovat přenášená data. Po ukončení diagnostiky a opravy instalace (v případě potřeby) můžeme odpojit mediakonvertor od notebooku aniž by to mělo vliv na běžící systém.

B. Mediakonvertor slouží pro připojení RS-232 zařízení V tomto případě můžeme použít USB převodník jako například UPort 1130 nebo UPort 1150 pro připojení počítače k RS-485 portu mediakonvertoru. Stejně jako u předchozího scénáře můžeme po ukončení diagnostiky a opravy instalace (v případě potřeby) odpojit mediakonvertor od notebooku aniž by to mělo vliv na běžící systém.

Rozdělení sběrnice do dvou větví nebo záznam dat

Protože jsou všechny tři porty vzájemně propojeny, mohou být dva sériové porty použity pro připojení různých zařízení. Například může být Master zařízení připojeno k portu RS 232. Lokální Slave zařízení budou připojena přes port RS-485 a vzdálená Slave zařízení budou připojena přes optický port a druhý mediakonvertor na vzdálené straně. Další možností je připojit ke třetímu portu například počítač zaznamenávající přenášené informace.

Omezení

Protože jsou porty vzájemně propojeny, nemůže mediakonvertor přijímat data z více zařízení současně. Současné zasílání dat ze dvou zdrojů může způsobit zablokování přenosového média nebo poškození přenášené informace a na straně přijímače budou získány nekorektní nebo neočekávaná data.

Navzdory těmto omezením je třícestná sériová komunikace užitečným nástrojem, o kterém má určitě smysl uvažovat při návrhu nových systémů i díky nové řadě převodníků sériové linky na optiku.

Více informací na toto téma

Zpět na zpravodaj